Színes programsorozat

2022.08.26. 07:10

Kezdődik az Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán

Ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre, az időívek hídjának két pillérét idén Bach és a kortárs Lera Auerbach zenéje adja.

Résztvevők az Arcus Temporum művészeti fesztiválon a Pannonhalmi Főapátság épülete előtt 2018. augusztus 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Pénteken kezdődik és vasárnapig tart az Arcus Temporum művészeti fesztivál a Pannonhalmi Főapátságban.

A fesztiválon ezúttal is a klasszikus és a kortárs művészet lép párbeszédre, az időívek hídjának két pillérét idén Bach és a kortárs Lera Auerbach zenéje adja – közölték a szervezők az MTI-vel. A barokk zeneszerző műveit a Keller Quartet, míg Lera Auerbach zenéjét a Concerto Budapest adja elő Keller András vezényletével pénteken.

Lera Auerbach saját szonátájának európai bemutatóját szombaton tartja a fesztivál művészeti vezetőjével, Keller András hegedűművésszel.

A programsorozaton fellép még az Anima Musicae, a Classicus Quartet, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Csalog Gábor, Kaczander Orsolya, Perényi Miklós és Fenyő László.

A fesztivál irodalmi díszvendége Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akinek Saját halál című műve elevenedik meg a színpadon Dömötör András rendezésében a Főkönyvtárban.  Az íróval személyesen is lehet majd találkozni, megújulásairól Bazsányi Sándor irodalomtörténész, esztéta kérdezi az előadás előtt.

A Bencés Gimnázium Galériában látogatható lesz fotókiállítása is, amelyet E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatója nyit meg szombat délelőtt.

A fesztivál része lesz idén is az Arcus Junior Alkotótábor, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói a rigai, a római és a drezdai művészeti egyetemek két-két hallgatójával közös alkotást hoznak majd létre a „Szent Hegy” és a bencés szerzetesközösség lelkiségéből ihletet kapva.

A hallgatók az általuk kiválasztott régi műalkotásokból, mai fotókból vagy saját művekből helyben, csoportmunkában készítenek élőképeket, amelyeket azután a főapátság különböző helyszínein mutatnak be.

A művészeti fesztivált spirituális programelemek is gazdagítják, amelyek során a látogatók bekapcsolódhatnak a bencés szerzetesközösség napirendjébe, egyebek mellett imádságokba és szentmisékbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!