Hagyomány

2022.04.20. 15:00

Kitárt kapukkal, ízes, színes programokkal várnak a tájházak

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 22-én és 23-án tartja a Tájházak Napja című országos rendezvénysorozatot. Az érdeklődőket színes, zömében ingyenes, a hagyományos vidéki életmódot és paraszti kultúrát bemutató programokkal várják.

Az eseményhez csatlakozó tájházak a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit, több helyszínen hagyományőrző csoportok lépnek föl, s kézműipari portékák között lehet válogatni, vásárolni, tájjellegű ételeket kóstolni – közölték a szervezők. Az eseménysorozat központi helyszíne az idei évben Tard lesz, ahol a Népi Építészeti Programban megújult, több mint 200 éves tájházak kínálnak programokat Öltözz matyóba, perdülj táncra címmel. 

A helyiek ünnepi műsorral várják a látogatókat, bemutatva a tardi népdalokat, néptáncot és népviseletet.
A jászkiséri Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben régi idők használati eszközeit próbálhatják ki az érdeklődők, valamint játszóház és lovaskocsikázás is színesíti a programot. Az Ukrajnából menekült családok számára a szervezők tolmácsot biztosítanak.
Szombaton a pomázi Örökség Tájházban szerb húsvéti szokásokat elevenítenek fel. Nagytarcsán, Ócsán, Nagysallón, Pogrányban, Hosszúhetényben, Dunaszentbenedeken, Algyőn és Fertőhomokon kiállításmegnyitóval ünnepelnek.
 A gyógynövények lesznek a középpontban a szegedi Napsugaras Tájházban, a budafoki Barlanglakás Emlékkiállításban gyógyteákat kóstolhatnak, Boldogon a kosárfonás és a mézeskalács-készítés fogásait tanulhatják meg a látogatók.
A tiszafüredi Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban fazekasprogramokkal várják az érdeklődőket, akik egy régészeti feltárás részesei is lehetnek. A Sóstói Múzeumfaluban kerítésfonó workshopon lehet részt venni.
 A taksonyi Német Nemzetiségi Tájház Az otthonunk című kiállítással nyitja meg kapuit vasárnap. A tiszaújvárosi Villa Scederkyn Tájház közös virágültetéssel, kézműves-foglalkozással, kenyérlángossal készül. A biharkeresztesi Csicsóka Tájházban  mézet, kézműves csokoládét, managalicás finomságokat lehet kóstolni. 
A teljes programkínálatról a Tájházszövetség honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni.
 

Borítóképünk illusztráció ( Facebook/Tájházszövetség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!