A magyar film napja

2022.04.29. 15:00

Jön a HírTV-n az eredeti Hyppolit, a lakáj

A magyar film napja alkalmából szombaton, április 30-án 19:10-kor tűzi műsorra a HírTV a Hyppolit, a lakáj című, minden idők egyik legkedveltebb filmvígjátékát. A vetítést megelőzően Bayer Zsolt a Szélesvásznú történelem című magazinműsorában eddig nem hallott kulisszatitkokról beszélget Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel.

Az 1931-ben bemutatott fekete-fehér vígjáték a magyar filmtörténet egyik legnépszerűbb remeke, mely az adott korszak legnagyobb színművészeit vonultatta fel. A köztudat szerinti első, de valójában második magyar hangosfilm szereplőgárdájába olyan nagyságok tartoztak, mint Csortos Gyula, Kabos Gyula, Haraszti Mici, Jávor Pál vagy Gózon Gyula.

A film vetítését megelőzi a Szélesvásznú történelem című filmes magazinműsor, melyben Bayer Zsolt beszélget meghívott vendégeivel, Eperjes Károly színművésszel és Szigethy Gábor színháztörténésszel a film izgalmas, nagyközönség által még nem ismert részleteiről.

Bayer Zsolt, a Szélesvásznú történelem műsorvezetője.
Forrás: HírTV

A műsorban számos újdonságra fény derül, és nem csak a szereplők vonatkozásában, de filmtörténeti szempontból is. Az eredeti szereposztásban Gózon Gyulát akarták Schneidernek úrnak, de végül Kabos Gyula játszotta. Az 1999-ben bemutatott remakeben, pedig Eperjes Károlynak szánták ezt a szerepet, aki végül „úrhatnám polgárból” és a Tartuffe-ből összegyúrva, Hyppolitként lépett bele az „újgazdagok pocsolyájába”.

A magazinműsorban olyan érdekességekkel is szembesülhetnek a tévénézők, mint hogy eredetileg nem is a Hyppolit, a lakáj című filmet szerették volna elkészíteni az alkotók, hanem Újhelyi Nándor írónak az Őfelsége kalapja című darabját, az élet azonban átírta a forgatókönyvet. Mivel a stúdió júniusra volt lefoglalva, így villámgyorsan leforgatták a Kék bálvány című filmet ugyanazzal az operatőrrel és hangtechnikussal mint a Hyppolit, a lakáj című filmet. Eszerint tehát a Kék bálvány volt az első magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj pedig a második, mely népszerűségben messze meghaladta az elsőt, illetve azóta is a magyar filmalkotás egyik legmaradandóbb és legközkedveltebb remekműve.

Eperjes Károly színművész és Szigethy Gábor színháztörténész a Szélesvásznú történelem című filmes magazinműsorban.
Forrás: HírTV

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását.

Az eredeti Hyppolit, a lakáj április 30-án 19:10-kor a HírTV-n, ismétlés május 1-jén 13:00 órakor.

Borítókép: Részlet a Hyppolit, a lakáj című filmből. Forrás: HírTV/MTVA Archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában