Izgalmas programok

2022.03.07. 13:46

Ismerje meg a huszárok mindennapjait a Skanzenben!

A hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel a szervezők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum elmondta, huszárok mindennapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a 4 napos hétvégén a szentendrei Skanzenban.

A kézműves foglalkozásokon elkészülnek az 1848-as viseletek elengedhetetlen kellékei, a huszárcsákó, a fakard, a kokárda, a huszárbajusz, valamint a vesszőparipa is.

A vállalkozó kedvű gyerekek pedig kipróbálhatják ügyességüket a Huszárképzőben. A helyszínen a látogatók megfőzhetik Kukorica Jancsi és Petőfi Sándor kedvenc eledelét, kovácsmestereség-bemutatót tartanak és pecsétgyűjtő játékot is szerveznek. A március 15-i hosszú hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel a szervezők az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. A vállalkozó kedvű gyerekeket ügyességi játékok várják a Huszárképzőben, az érdeklődők eredeti huszárszablyákat vehetnek kezükbe, a János vitéz mesevilágán keresztül pedig megismerhetik a huszárok mindennapjait.

Az alföldi mezőváros tájegység területén lovas díszbemutatót és huszártábort szerveznek, ahol korabeli öltözékben lovas huszárok mutatják be a viseletet, fegyvereket és a kiképzést.

A kisalföldi tájegység helyszínén a látogatók megismerhetik a katonadalokat, valamint a kovácsmesterség-bemutatót tartanak; ugyanitt huszártiszttel és zenekarral elevenítik fel a verbuválás hagyományát. A dél-dunántúli tájegységen a kézműves programok részeként huszárbajusz készítésen vehetnek részt az érdeklődők.

Bővebb információk a programokról a Skanzen honlapján találhatóak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában