Különleges programok

2022.03.25. 16:49

Hamarosan kezdődik a Bartók Tavasz

Mások mellett David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Branford Marsalis, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, Anthony Roth Costanzo, a FrenÁk Társulat, Uri Caine, a Recirquel is fellép a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken, amely április 1-től tizenhét napon át tart Budapesten, majd több nagyvárosban folytatódik az országos fesztivál.

„A 21. század emberének is rengeteget jelenthet, ha visszanyúlunk a tiszta forráshoz, merítünk saját hagyományainkból, lelkünkből, szívünkből, és megpróbáljuk a bartóki örökséget körbe venni a mai művészettel, hogy az méltó és továbbadható legyen a következő generációknak” –bartók tavasz mondta Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója a Bartók Béla születésének 141. évfordulóján tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.


A Bartók Tavasz során komolyzenei, dzsessz, világ- és könnyűzenei, táncművészeti és újcirkusz előadások mellett kiállítások is lesznek, és számos ősbemutató várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat része a Budapest Ritmo világzenei fesztivál (április 7-től 10-ig), a programok helyszíne a főváros mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged. A Bartók Tavaszt először tavaly szervezték meg, akkor a járvány miatt online zajlott.


Ha van egy ilyen fantasztikus szellemi örökségünk, ami Bartók Béla hagyott ránk, akkor itt van az ideje, hogy a most kezdődő tavaszi ünnepet az ő nevével fémjelezzük. Bartók igazi kulturális világmárka: fontos szerepet játszik Magyarország önmagáról alkotott képének és identitásának formálásában – fogalmazott Káel Csaba.


A Budapesten és több nagyvárosban, így Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden április 1-től egészen májusig tartó programsorozatból kiemelte: a nyitókoncertet Julia Fischer hegedűművész adja a Rundfunk-Sinfonieorchestre Berlin zenekarral április 1-jén a Müpában. Szintén ott játszik David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 14-jén, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra pedig Bach h-moll miséjével érkezik ide 16-án. A kontratenor világsztár Anthony Roth Costanzo az Orfeo Zenekarral lép fel április 7-én a Müpában, másnap a Zeneakadémián a Collegium Vocale Gent hallható, Uri Caine 10-én a Müpában Bartók-projekt címmel ad dzsesszkoncertet.


Káel Csaba kitért arra, hogy több új művet mutatnak be a fesztiválon,köztük van Eötvös Péter Sleepless című új operájának magyarországi premierje (április 12., Müpa), a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója, amely kétszer lesz látható a Müpában. Az amerikai dzsesszóriás, a szaxofonos Branford Marsalis április 2-i koncertjére a Müpa felkérésére írt, népzenei ihletettségű darabját is elhozza. Kékszakáll címmel Bartók operájának dzsessz verzióját játssza el a Sárik Péter Trió a Várkert Bazárban, szintén Bartók-programot ad elő Várjon Dénes és a Concerto Budapest a Zeneakadémián (április 7. és 12.).


A Bartók 1913-as észak-afrikai gyűjtését feldolgozó magyar-marokkói énekesnő, Guessous Mesi többek között a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckarával és zenekarával áll színpadra a Tiszta forrás című előadásban, amely a nagy sikerű dubai világpremiert követően először látható Magyarországon a Müpában április 8-án. Bartók csak a dallamokat jegyezte le Algériában, de sikerült megtalálni a hozzájuk tartozó dialektust – mondta Gouessous Mesi.


Frenák Pál és társulata Secret Off_Man címmel készül premierre. Ami engem izgatott, hogy hol van az a szabad, kreatív reflexió, amely a bartóki világban aktuálissá válik – mondta a világhírű koreográfus.


Vági Bence rendező-koreográfus a Recirquel IMA című cirque danse produkciójáról és az előadás nyújtotta immerzív színházi élményről beszélt. Az új mű bemutatója a Müpa Sátorban lesz; zenéjét Szirtes Edina Mókus szerezte. Minden előadáson egy-egy művész-artista kíséri végig a közönséget, mintha egy meditáción lennének.


Villányi Dániel zongoraművész arról adott tájékoztatást, hogy április 15-én a Budapest Music Clubban két Bach-szvit mellett egy-egy Bartók- és Prokofjev-szonátát ad elő, utóbbi kapcsán kiemeli: Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az orosz kultúra remekműveinek semmi köze ahhoz, ami a világpolitikában történik.


A Bartók Tavasz keretében valósul meg a régió kiemelkedő világzenei eseménysorozata, a Budapest Ritmo, amelyen április 7. és 10. között fellép például az izraeli-perzsa Liraz, a nyugat-afrikai Amadou & Mariam, a portugál fadoénekes, António Zambujo. Győrben, Miskolcon és Debrecenben Ritmo Piknik címmel lesznek világzenei események.


Lesznek kiállítások is: Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel április 9-én nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, április 8-tól Kiterjesztett jelen: Az átmenetiség világállapotai címmel lesz tárlat a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában pedig április 12-étől a magyar art deco vizuális kultúrája, a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll a középpontban.


Április végén és május elején Debrecen, Győr és Miskolc is várja a fesztiválozókat: érkezik a dzsessz kubai legendája, Arturo Sandoval, a mexikói tenor, Ramón Vargas, Maxim Vengerov hegedűművész, a vertikális tánc amerikai úttörői, a Bandaloop, a zenész-komikus duó, Igudesman & Joo. A debreceni Kodály Filharmonikusokkal lép színpadra Szergej Krilov, és látható lesz mások mellett a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

Borítókép: Seres Gerda moderátor, Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója, Frenák Pál koreográfus, Villányi Dániel zongoraművész, Vági Bence, a Recirquel rendező-koreográfusa és Guessous Mesi énekesnő (b-j) a Bartók Tavasz fesztivál sajtótájékoztatóján a városligeti Millennium Házában 2022. március 25-én (MTI/Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában