online filmklub

2021.11.18. 16:56

Egyéves a FILMIO, újabb tucatnyi filmmel bővül a kínálat

Csütörtöktől 12 új filmmel bővül a FILMIO, amelyet egy éve indított útjára a Nemzeti Filmintézet, és kínálata azóta is hétről hétre új alkotásokkal gazdagodik. Jelenleg már mintegy 400 magyar film közül válogathat az online közönség.

Budapest, 2021. július 28. A Nagylátószög - 120 éves a magyar film címû idõszaki kiállítás a Ludwig Múzeum - Kortárs Mûvészeti Múzeumban 2021. július 28-án. A Nemzeti Filmintézet szakmai közremûködésével november 14-ig látható tárlat tizennégy termen keresztül mutatja be a magyar film 120 évét, amelynek kezdetét A táncz címû, 1901. április 30-án bemutatott alkotástól számítunk. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtöki közleményében kiemelik, hogy a platformon 120 év magyar filmtermése érhető el, megtalálhatók a legújabb közönségkedvencek, a legendás kultfilmek és a magyar filmkincs örök érvényű klasszikusai is.

A csütörtöktől bővülő kínálatban megtalálható a Szerelem első vérig, a Szerelem második vérig és a Szerelem utolsó vérig, Dobray György és Horváth Péter filmjei (1985, 1987, 2002). Mint felidézik,

a „magyar Házibuli”-ként berobbant Szerelem első vérig megjelenésekor annyira népszerű lett, hogy a mozikban több mint másfél millióan látták és rögvest kultfilmmé vált,

amely trilógiává bővült. A szerelemről, a szexualitásról meglepő nyíltsággal mesélő tinifilm egy vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első szerelmének története Dés László szívhez szóló dallamaival.

Elérhető már Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje (1979), a magyar és a nemzetközi animációs paletta egyik legkülönlegesebb színfoltja, amely tetemes rajongótáborra tett szert. A Habfürdő című alkotásban számos filmforma keveredik: a musical, a romantikus vígjáték és a szociológiai dokumentumfilm. Frissessége és egyedisége a mai napig nagy hatással van a fiatal alkotógenerációkra – áll az ismertetőben.

A 12 alkotás között van A legényanya Eperjes Károllyal a címszerepben.

Garas Dezső Schwajda György könyvéből készült 1989-es fekete-fehér politikai szatírája egy csapásra közönségsiker lett. Azóta is megőrizte vezető helyét a legviccesebb magyar vígjátékok között. Rengeteg szállóige született a filmből, amelyeket a mai napig idézgetünk – emelik ki a közleményben.

Bekerült a kínálatba Huszárik Zoltán öt rövidfilmje is,

amelyekkel teljessé vált a rendező életműve a FILMIO-n, kiváló minőségben és felújítva. Mint rámutatnak, Huszárik Zoltán különleges látásmódját és lelkivilágát hűen tükrözik a rövidfilmjei, amelyek korszakos jelentőségűek, kivételes szemléleti és stílusegységet mutatnak. A rendező vizsgafilmje, a Groteszk (1963) az esztétikai minőség kitűnő filmes ábrázolása. A Capriccio (1969) sajátos formanyelven mutatja be a természet változó és változatlan értékeit. Az Amerigo Tot (1969) portréfilm fő témája a szülőföldhöz való hűség, a Tisztelet az öregasszonyoknak (1971) fókuszában az anyák és nagyanyák állnak, míg az A piacere (1976) asszociációkra építve vált ki erős érzelmi hatást.

Elérhetővé vált A nagy generáció, András Ferenc filmje (1986),

amely a hatvanas években lázadó beat nemzedék kiábrándulásának lenyomata a Kádár-korszak alkonyán. A Bereményi Géza forgatókönyvéből készült, közérzetfilm főszerepeiben Cserhalmi György, Eperjes Károly, Kiss Mari és Udvaros Dorottya látható.

Az Ének a csodaszarvasról, Jankovics Marcell filmje (2002) is megtalálható csütörtöktől a FILMIO-n.

A magyarok őstörténetét, a honalapítást megéneklő animációs film cselekménye mintegy 8000 éven ível át a jégkorszak végétől kezdve. A hazai animáció egyik legmívesebb alkotásaként jegyzett mozifilm zenéjét Szörényi Levente szerezte.

Bővebb információ a kínálatról és a filmekről ITT található meg.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!