Ország-világ

2021.10.17. 16:20

Megkapta az ART minősítést az Elk.rtuk

Nemcsak a multiplexek, de az ország összes ART-mozija is vetítheti a filmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése alapján.

Forrás: ELK RTUK Facebook oldala

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése alapján megfelel a hazai művészfilmek kritériumainak az Elk*rtuk című film, ugyanis megkapta az ART-mozis besorolást – írja az Origo. Vagyis az eddigi kifogásokkal ellentétben az ország összes mozija – multiplex és művész mozi – is játszhatja október 21-től az év legjobban várt független magyar politikai krimijét.

Korábban számos fórumon cikkeztek arról, hogy a budapesti ART-mozik közül, csak a Corvin mozi tervezi játszani a filmet – pedig közben folynak a tárgyalások a Budapest Filmmel további 3 moziról -, és szóltak cikkek arról is, hogy a multiplexek nem, vagy nagyon alacsony vetítésszámmal adják a Megafilm produkcióját. Az indok: szerintük nem hordoz megfelelő művészi értékeket egy közönségfilm.

Az NMHH azonban úgy véli, az Elk*rtuk megfelel az ART-mozis kritériumoknak, miszerint minden olyan forgalomba kerülő filmnek art minősítést ad, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez:, vagy amelyet a bizottság oktatási, kulturális szempontból jelentősnek, magas művészi színvonalúnak ítél.

A film egyik producere, Kálomista Gábor szerint elhárult az akadály az elől, hogy az art mozik is vetíthessék az Elk*rtuk című filmet.

Helmeczy Dorottya, a film másik producere hozzátette: Ezúton üzenünk azoknak a moziknak, akik az ART minősítés hiányában azért zárkóztak el az Elk*rtuk műsorra tűzésétől, mert aggódtak azon, hogy egy magyar közéleti film vajon elegendő művészeti értéket hordoz-e ahhoz, hogy vetíthessék, hát, hordoz. Várjuk a mozik jelentkezését, hogy kiszolgálhassuk a nézőközönség vetítési igényét. Az igény pedig nagyon is megvan a nézők részéről, ugyanis a filmre már szeptember 28-án elfogytak a premier másnapjára a jegyek, sőt a következő napokra is alig lehetett már jegyet kapni három héttel ezelőtt, és azóta is folyamatosak a jegyértékesítések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!