Emlékév

2021.10.25. 18:05

Könyvsorozattal állítanak emléket nemzetünk nagyjainak

A kötetek megfelelnek a legmagasabb tudományos elvárásoknak, a fejezeteket a legkiválóbb szaktörténészek írták.

Budapest, 2021. október 25. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Bódvai András, a könyvsorozat fõszerkesztõje és Kiss Róbert Richard kommunikációs projektvezetõ (b-j) az elmúlt idõszak emlékéveihez kapcsolódó történelmi-tudományos kötetek bemutatóján Budapesten, a Bethlen Gábor Alapkezelõ székházában 2021. október 25-én. A Mátyás királyhoz, II. Rákóczi Ferenchez és Szent Lászlóhoz kapcsolódó kötetek a Bethlen Gábor Alapkezelõ gondozásában jelentek meg. Az emlékkönyveket ingyenesen juttatják el a határon túli magyar iskolákba. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt időszak három emlékévéhez, Mátyás királyhoz, II. Rákóczi Ferenchez és Szent Lászlóhoz kapcsolódó kötetek jelentek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő gondozásában.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kötetek ünnepélyes bemutatóján elmondta, céljuk az volt, hogy az emlékévekben tartott rendezvények, konferenciák mellett maradandó lenyomatot hagyjunk az utókor számára. A könyvsorozattal mintegy olyan családi relikviákat adtak ki, amelyek generációkról generációkra adódnak.

Semjén Zsolt szerint a kötetek fontos és közérdeklődésre számot tartó történelmi kérdésekben nyújtanak eligazítást.

Azért csináltunk emlékéveket és azért adunk ki könyveket nemzetünk nagyjairól, hogy a történelmi tanulságokat le tudjuk vonni. Ezek heroikus példát is adnak számunkra magyarságból, megmaradni akarásból. A könyvek elkerülik a nemzeti romantikát, de azt is, hogy deheroizálással próbáljuk kétségbe vonni nemzetünk nagyságait – jelentette ki köszöntőjében Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélte, a könyvek a nemzeti elkötelezettség mellett a közép-európai egységet is felmutatják.

Rákóczival kapcsolatban Semjén beszélt a szlovákokkal való sorsközösségről is. Továbbá kiemelte, támogatják a kötetek angol, valamint Mátyás király esetében román és Rákóczi vonatkozásában szlovák nyelvre fordítását, illetve azok külföldre juttatását.

Szent László kapcsán azt is elmondta, az emlékkönyvben részletesen taglalják a személyéhez kötődő legendákat is, mert ezek megmutatják, öröksége milyen maradandó erőt jelentett a későbbi évszázadokban is.

Szép gesztus lenne, ha Szent László lányát, Piroskát a nyugati kereszténységben is szentnek ismernék el – tette hozzá.

A Mátyás király, a Rákóczi és a Szent László Emlékkönyvet ingyenesen juttatják el a határon túli magyar iskolákba, az anyaországi könyvtárakba, tudományos és civil szervezetek részére, valamint a könyvesboltokban is forgalmazzák őket.

Már készülőben van a könyvsorozat következő két kötete, a Zrínyi és a Mária Terézia Emlékkönyv. A sorozat főszerkesztője Bódvai András.

Kiss Róbert Richárd kommunikációs szakértő elmondta, a kötetekkel teret akarnak adni a legújabb kutatások bemutatásának is.

Mátyás király esetében olvasható például a Hunyadiak származásáról és a déli végvárrendszerről. Ezenkívül készült fejezet Mátyás király és a nők címmel is. Rákóczival kapcsolatban a szabadságharc fegyvereit, a kuruc tábornoki kar családi hátterét és az emigráció időszakát dolgozták fel. A Szent László Emlékkönyvben pedig törvényeiről, a világi igazgatás intézményeinek változásairól vagy a lovagkirály sírjáról lehet részletesen olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!