Trianon 100

2021.10.05. 17:28

Indul a történelmünk meghatározó traumáját feldolgozó vándorkiállítás

A tematikus egységekre bontott tárlat bemutatja a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk címmel vándorkiállítás nyílt Veszprémben. A tárlat anyaga idén Győrben, Szekszárdon, Székesfehérváron és Szombathelyen is látható lesz.

A kormány a trianoni békediktátum századik évfordulójának alkalmából a tavalyi évet a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánította. Ehhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány számos programot szervezett. Annak ellenére, hogy a megemlékezéseket jelentősen korlátozta a világjárvány, az alapítvány nem mondott le arról, hogy méltóképpen emlékezzen meg közös múltunkról.

A tematikus egységekre bontott vándorkiállítást 2020-ban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján tervezték elindítani, hogy bejárja az országot.

A tárlat a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be nemzetünk túlélési képességét, illetve azt a példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeként 1920 után elődeink újraszervezték a magyar államot.

A vándorkiállítás keddtől október 5. és 18. között lesz látható Veszprémben. A gyűjtemény 2022 szeptemberéig Magyarország 18 nagyvárosába jut majd el, idén Győrben október 20. és 23. között, Szekszárdon november 5. és 18. között, Székesfehérváron november 20. és december 3. között, Szombathelyen pedig december 6. és 19. között nézheti meg a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!