értéket teremtenek

2021.09.15. 11:40

Kultúrházak éjjel-nappal: több mint ezer program várja az érdeklődőket országszerte

Országszerte több száz helyszínen, több mint ezer programmal várják az érdeklődőket a Kultúrházak éjjel-nappal idei eseménysorozatán szeptember 24. és 26. között.

Budakeszi, 2018. február 2. A 1849-es téli hadjárat egyik csatajelenetét felelevenítõ, hagyományõrzõ Budai 2. Honvédzászlóalj ágyúval tüzel a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án. Idén február 2-a és 4-e között már tizenkettedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Magyar Népművelők Egyesülete (MNE) szervezésében megvalósuló rendezvénysorozat megnyitója szeptember 24-én, pénteken Pomázon lesz, szombaton a kistelepülések képviseletében Tarjáné a főszerep, a vasárnap pedig Miskolc központtal a nagyvárosokról szól – hangzott el a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban tartott sajtótájékoztatón.

A rendezvénysorozat programjait a kulturhazak.hu oldalra tölthetik fel az intézmények. Bordás István főszervező, az MNE elnöke reményét fejezte ki, hogy a weboldalon létrejöhet egy olyan adatbázis, amely év közben is egybegyűjti a hazai közművelődési intézményeket és azok programjait.

„Célunk, hogy ezt a három napot átültessük az év valamennyi napjára, vagyis legyen látható, elismert és fontos a közművelődési intézményekben dolgozók munkája mindenki számára”

- mondta a videón bejelentkező Kiss Szabolcs, az Emmi közművelődésért felelős főosztályvezetője.

Kitért arra, hogy az országban több mint hatezer közművelődéssel foglalkozó szervezet működik, és – 2019-es adat szerint – egy év alatt mintegy 63 millió látogató vesz részt különböző programjaikon. Hozzátette: a programsorozat jelmondata – „Mindennap értéket adunk” – arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokon is értékes kultúrát közvetít és teremt.

A korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke Novák Péter. A zenész, színész, rendező a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy értékeinket, kultúránkat együtt, közösségben élhessük át, ünnepelhessük meg, és mint mondta, ebben játszanak fontos szerepet a kultúrházak.

A táncházak, népzenei és néptánctalálkozók mellett az idei programfelhozatalból kiemelkedik Szakcsi Lakatos Béla zongoraestje a szentesi Hangversenyközpontban, az Agóra Veszprémben Minecraft Napra várják a fiatalabbakat, az esztergomi Művelődés Házában klezmerkoncert lesz. Éjszakai pingpong-bajnokságot rendeznek a budapesti Kondor Béla Közösségi Házban, a Békásmegyeri Közösségi Házban a Kolompos együttes játszik, a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központban utazó planetárium várja az érdeklődőket, Olaszfán pedig szüreti felvonulást tartanak.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton idén is részt vesznek határon túli települések, táncházak lesznek a vajdasági Szabadkán és a szlovákiai Komáromban.

A koronavírus-járvány miatt idén tavaszról őszre halasztott esemény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Borítókép: A 1849-es téli hadjárat egyik csatajelenetét felelevenítő, hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj ágyúval tüzel a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 rendezvénysorozat országos megnyitóján Budakeszin 2018. február 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!