kultúrkincs

2021.06.25. 11:16

A 120 éves magyar filmet ünnepelik a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Jankovics Marcellre emlékezik és a magyar filmgyártás 120 éves jubileumára irányítja a figyelmet a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szombatig várja az érdeklődőket a Veszprém-Balaton régióban.

A veszprémi Szentháromság téren csütörtökön vetítették az Oscar-jelölt Sisyphust, a cannes-i Arany Pálmás Küzdőket és a János vitézt, felújítva. Káel Csaba kormánybiztos a jubileumi év programjait ismertette, köztük a Nagylátószög címmel, hamarosan nyíló nagyívű kiállítást – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken.

„Idén 120 éves a magyar filmgyártás, elképesztően gazdag és sokszínű kultúrkincs, mely közös múltunk és jelenünk megismételhetetlen lenyomata eredeti, rólunk szóló történetek által.

A hazai filmgyártás abban a szerencsés helyzetben van, hogy 120 éve szinte folyamatosan forognak a kamerák, tavaly még a világjárvány sem tudta leállásra kényszeríteni a filmipart. A lelkes és kitűnő szakembereknek és a kormány kitartó támogatásának köszönhetően Magyarország a kontinens legnépszerűbb filmgyártó bázisa. Az ágazat jövőjét biztosító fejlesztések mellett a filmes örökségünkkel is folyamatosan foglalkoznunk kell, kutatni, feldolgozni.

Elengedhetetlen, hogy felkeltsük a fiatal generációk érdeklődését és elérhetővé tegyük számukra a magyar filmeket”

- idézi a közlemény Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szavait.

A 120 éves a magyar film jubileumi projektek bemutatására a Nemzeti Filmintézet egyedülálló honlapot indított, ahol többek között 120 év/120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg az NFI Filmarchívum igazgatóság gyűjteményéből. 120 Most Wanted címmel megismertetik azt a 120 elveszett vagy csak töredékesen ránk maradt alkotást, melyeket a filmtörténészek a legjobban keresnek. A Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Program résztvevői azon dolgoznak, hogy a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökséget felkutassák, hozzáférhetővé tegyék és lehetőség szerint hazahozzák.

Kiemelt cél a fiatal generáció minőségi filmfogyasztásának elősegítése is. Az Alapfilmek filmtörténeti weboldal és az erre épülő Klassz oktatási és ifjúsági program sokrétű segédanyagokat kínál a filmek felhasználására az oktatásban. Újdonság, hogy 2021. szeptemberétől a filmek egy része ingyenesen megtekinthető lesz az iskolákban.

A jubileumi évben indított, első Magyar Mozgókép Fesztivál mellett az év kiemelt eseménye a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével a Ludwig Múzeumban július 23-án Nagylátószög. 120 éves a magyar film címmel nyíló kiállítás, amely áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!