legendás korszak

2021.03.14. 13:30

Frici és Aranka címmel tévéfilm készül a Karinthyakról

Tóth Tamás rendezésében Frici és Aranka címmel történelmi tévéfilm készül Karinthy Frigyes és írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas életéről és a magyar irodalom máig ható legendás korszakáról – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Portrait de Frigyes Karinthy (1887, Budapest -1938) ecrivain, dramaturge, poete, journaliste et traducteur hongrois. ©Costa/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP)

Forrás: AFP / Leemage

Fotó: Leemage via AFP

Az NFI tájékoztatása szerint a hiánypótló tévéfilm Juhász Anna irodalmár, kreatív producer ötlete alapján az intézet támogatásával valósul meg. A film forgatása a héten kezdődött el.

A történelmi televíziós alkotás

a múlt századelő Budapestjére kalauzolja majd a nézőket, az irodalmi, kávéházi kultúra kialakulásához.

Felelevenedik a New York és Hadik Kávéház, ahol „ott volt mindenki, aki számít” – olvasható a tájékoztatóban.

 

A film a történet főhőseinek, Karinthy Frigyesnek, Kosztolányi Dezsőnek, Harmos Ilonának, Judik Etelnek és Böhm Arankának az életét követi nyomon 1917 és 1938 között.

A történet fókuszába az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek.

A film írója Vajda Anikó, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A Frici és Aranka című alkotás a Sanzonfilm Stúdió gyártásában készül Csáky Attila producer irányításával, a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve.

A tájékoztató emlékeztetett arra, hogy 16 olyan streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkcióknak szavazott meg ősszel gyártási támogatást az NFI, amelyek színházak és filmesek összefogásával készülnek.

Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház és a filmesek rendkívüli együttműködéséből készülnek „crossover” művek. Az újításként bevezetett pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet a filmintézet saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak.

Borítókép: portré Karinthy Frigyesről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!