elismerés

2021.02.21. 10:15

Rendhagyó díjátadó a Filharmónia online hangversenyén

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára, amelyek a rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segítik a tehetséges fiatalokat. A szakmai kuratóriumi döntések után 2021-ben rendhagyó módon, az online térben hirdették ki, hogy kik érdemelték ki az állami elismerést zenei területen. Idén 23-an örülhettek az ösztöndíjnak. A virtuális eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte az idei díjazottakat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíj-pályázatokat, melyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. 2021-ban Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban 13, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7, Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal részesül.

A háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról és kiváló művész Fischer Annie-ról, elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. Idén megosztott Fischer Annie-ösztöndíjban részesül Ádám István (gitár), Bartos Barna (ének), Czirok Zoltán (harsona), Dolfin Balázs (gordonka), Hotzi Mátyás (gordonka), Kaposi Brúnó (orgona), Magyar Valentin (zongora), Szokolay Ádám (zongora), Sztathatosz Sebestyén (hegedű), Tasi Csaba (orgona), Tomasz Máté Milán (gordonka), Tóth Kristóf (hegedű), Vojtek Jan (zongora).

A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Megosztott Kodály Zoltán-ösztöndíjat kap Ajtai Péter (muzikológia), Békéssy Lili (muzikológia), Emszt András (zeneszerzés), Horváth Pál (muzikológia), Molnár Viktor (zeneszerzés), Oláh Dezső (zeneszerzés), Zámbó Jonatán (zeneszerzés).

Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazz történetének kiemelkedő alakja volt, akit a szakma a legjobb magyar altszaxofonosként tart számon. Játéka és zenei felfogása máig nagy hatással van a fiatal jazzmuzsikusokra. A róla elnevezett ösztöndíj célja, hogy segítse a 30 év alatti jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését. 2021 díjazottjai: Gyányi Marcell (bőgő), Horváth Cintia (ének), Varga Dániel Áron (szaxofon).

Az ösztöndíjak átadása és a koncert visszanézhető a Filharmónia youtube-csatornáján. További információ és érdekesség az ösztöndíjasokról a www.filharmonia.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!