értékőrzés és turizmus

2020.07.28. 15:21

Jövő nyárra megújul a nagyvázsonyi Kinizsi-vár

A Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően, mintegy másfél milliárd forintos beruházás eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége – hangsúlyozta a fejlesztés keddi alapkőletételi ünnepségén György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Nagyvázsony, 2020. július 28. Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond a nagyvázsonyi Kinizsi-vár fejlesztésének alapkõletételi ünnepségén Nagyvázsonyban 2020. július 28-án. A vár jövõ nyárra újul meg a Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetõen mintegy másfél milliárd forintból. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

György István elmondta, hogy négy esztendeje indították útjára a programot, melynek eredményeként országszerte 19 kastély és 15 vár újul meg. Mint mondta, a Kinizsi-vár fejlesztésére 1 milliárd 516 millió forint uniós forrást fordítanak. A beruházásnak köszönhetően a Kinizsi-várhoz hasonlóan a megújuló várak és kastélyok történelmi helyszínként látogatóközpontokká válnak, melyek akár egész napos programot nyújtanak az érdeklődőknek – tette hozzá György István.

Felidézte: a vár építése az 1390-es években kezdődött meg eredetileg egy másik helyszínen, majd ingatlanvita következtében az eredetileg tervezett helyszín helyett Nagyvázsonyban épülhetett meg a Kinizsi-vár.

Az erődítmény névadója Mátyás király molnárlegényből lett parancsnoka volt, aki 1473-ban megkapta a várat a királytól

- tette hozzá.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j), Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere (j2), Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos (j3), Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j4) és Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetője leteszi az időkapszulát a nagyvázsonyi Kinizsi-vár fejlesztésének alapkőletételi ünnepségén Nagyvázsonyban 2020. július 28-án. A vár jövő nyárra újul meg a Nemzeti kastélyprogramnak és a Nemzeti várprogramnak köszönhetően mintegy másfél milliárd forintból
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy a vár emeletein a történelmi múltat idéző kiállítási tereket alakítanak ki, melyek egész évben látogathatók lesznek. A földszinten az egykori várgazdálkodást mutatják be, az első szinten a várnagy szobája látogatható majd, a második és harmadik emeleten Magyar Benignának, Kinizsi Pál feleségének szobája látható, a negyedik szinten a várőrség szobája tekinthető meg, a legfelső szinten pedig a 16. századi Nagyvázsonyt mutatják majd be.

Lesz filmvetítő terem, Kinizsi Pál életével animációkon keresztül lehet majd ismerkedni, a lovagteremben konferenciákat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (NÖF) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mostanra elbontották a pénztár épületét, új fogadótér, valamint árkádíves loggia-sor épül, kiépítik a vár fűtési rendszerét és megerősítik a falakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!