beruházás

2020.06.03. 12:38

Vidnyánszky: egyedülálló helyszín lehetne a Városligeti Színház a gyerekek számára

Az intézmény az eredeti tervek alapján épülne újjá.

Budapest, 2019. szeptember 16. Vidnyánszky Attila, a teátrum fõigazgatója a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényrõl tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Egyedülálló helyszín lehetne a gyerekek számára a Városligei Színház – mondta Vidnyánszky Attila szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke bízik abban, hogy a szakma véleménye hatni fog és megvalósulhat a beruházás.

A Nemzeti Színház igazgatója annak kapcsán nyilatkozott a Városligeti Színház visszaépítéséről az Ötvenhatosok terére, hogy a Liget Budapest projekt megvalósításának kereteit meghatározó Városligeti Építési Szabályzatot a főváros vezetése úgy módosítaná, hogy ne valósulhassanak meg azok a beruházások, amelyeknek a kivitelezése érdemben még nem kezdődött meg.

A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) arra kéri nyílt levélben Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne lehetetlenítse el a Városligeti Színház visszaépítését a Fővárosi Önkormányzat.

Az MTT nyílt levelében felidézik, hogy a Városligetben már 1879 óta állt egy fából ácsolt színkör, amelyet a 1909-ben építettek át kőszínházzá, a 20. század elejének neves építészpárosa, Vágó József és Vágó László tervei alapján. Az épületet 1951-ben bontották le, amikor a Városliget széléből egy széles sávot kihasítva és lekövezve kialakították a tömegrendezvényeknek teret adó Felvonulási teret.

Vidnyánszky Attila kiemelte: fantasztikus az infrastrukturális háttere a magyar színjátszásnak, világviszonylatban is különleges adottságaink vannak, az elmúlt években komoly felújítások kezdődtek el és fejeződtek be vidéki és fővárosi színházaknál.

Budapesten egyetlen terület igényelne még fejlesztést: a gyerekszínház.

A városligeti színház az egyetlen olyan színház volt, amely direkt gyerekek számára épült meg. Az intézmény az eredeti tervek alapján épülne újjá, korszerű belső térkialakítással, 300 férőhellyel. „Összekapcsolva a ligettel, egyedülálló helyszín volna” – mondta, hozzátéve: fájdalmas és érthetetlen számukra, hogy miközben egyetlen fát sem kellene kivágni, mégis a zöldterületekre hivatkozva akadályoznák a beruházást.

Mint mondta, hiszi azt, hogy ez a szakma általános véleménye, és bízik abban, hogy ez hatni fog.

Vidnyánszky Attila beszélt az MTT-nek a színházi élet újraindulásáról megfogalmazott ajánlásairól is. Mint mondta, elképzeléseik szerint szeptember közepétől indulhatna az új évad, komoly elmaradásaik vannak a nézők felé, az előadásokat pótolni kell.

Mint fogalmazott, szeretnék hinni, hogy júliustól a szabadtéri színházak elindulhatnak, teljes értékű szezon kezdődhet.

A közönség elhelyezéséről szólva elmondta: a külföldön is bevált technikák átvehetők, hajlandó a magyar szakma is ilyen intézkedéseket megvalósítani, de abban bízik, hogy erre már nem lesz szükség

Borítókép: illusztráció / Vidnyánszky Attila, a teátrum főigazgatója a Kulturális örökség napjai, valamint a Színházak éjszakája rendezvényről tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2019. szeptember 16-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!