Trianon 100

2020.06.03. 17:33

Kálomista Gábor: szükség van egy nagyszabású Trianon filmre

Akinek magyar gyökerei vannak, annak foglalkoznia kell a trianoni tragédiával – mondta a Thália Színház igazgatója, producer.

Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója beszédet mond a színház új játszóhelye, a Thália Télikert avatásán 2019. október 2-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Hosszú évtizedekig hallgatni kellett erről a gyalázatról, nem lehetett róla beszélni, és csak az utolsó 10 évben kezd átformálódni a közbeszéd abba az irányba, hogy teljesen indokolatlan és igazságtalan módon lett az ország feldarabolva. Egy nagyszabású filmre mindenképpen szükség van, ami az egész korszakot feldolgozza – mondta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója, producer az Origónak A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című film kapcsán (csütörtökön este 20.15-kor kezdődik a Duna TV-n).

A kamera egy olyan eszköz, amivel tudunk dokumentálni, és tudunk emlékeztetni is, és a 100 évvel ezelőtt életbe lépett trianoni békediktátum egy olyan esemény, amire kötelessége emlékeztetni mindenkinek, akinek erre megvannak a lehetőségei – mondta Kálomista Gábor az Origónak. A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című film producere szerint emlékeztetni kell arra, hogyan akarták tönkretenni ezt az országot 100 évvel ezelőtt.

Az elkészült film egy dokumentumfilm dramatizált részekkel, és minden elemében valós eseményeken alapul.

Nagyon köszönöm a kollégáimnak és a színészeknek, hogy ilyen rendkívül gyorsan elkészült ez az alkotás – tette hozzá. Egy nagyon izgalmas, és egyben szomorú filmet fogunk látni, és azt is láthatjuk, hogy a magyarokban volt egy nagyfokú hazaszeretet.

Kálomista Gábor arról is beszélt, hogy egyelőre csak a Duna TV-n látható, de a közmédiával dolgoznak azon, hogy gyorsan, nagyon széles rétegekhez el tudjon jutni.

Előbb-utóbb szembe kell néznünk a történelmünkkel, és így a magyar történelem eme legtragikusabb eseményéről is kell majd egy nagy filmet csinálni.

Hosszú évtizedekig hallgatni kellett erről a gyalázatról, nem lehetett róla beszélni, és csak az utolsó 10 évben kezd átformálódni a közbeszéd abba az irányba, hogy teljesen indokolatlan és igazságtalan módon lett az ország feldarabolva. Egy nagyszabású filmre mindenképpen szükség van, ami az egész korszakot feldolgozza – mondta a producer.

Kálomista Gábor szerint azok számára, akik a kulturális életben a konzervatív oldalon állnak, azok számára óriási fájdalom a trianoni diktátum, és többféle módon fel is dolgozzák azt.

Az ellenzéki oldalnak nem is érdeke, de nem is az eszmeisége, hogy erről beszéljenek. Akiknek magyar gyökerei vannak, és ebben az országban akar élni, annak mindenképpen foglalkoznia kell ezzel a tragédiával

– tette hozzá.

Nehezen tudom elképzelni, hogy lesz közmegegyezés a trianoni diktátumról. Jó lenne, ha mindenki elismerné azt, hogy mekkora eredmény az, hogy ezen igazságtalan diktátum után az ország fel tudott állni, és a mai napig létezik. Sokan nem így gondolkoznak erről a baloldali értelmiségen belül, és nehezen meggyőzhetők arról, hogy változtassanak az álláspontjukon – mondta Kálomista Gábor az Origónak.

Borítókép: Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója beszédet mond a színház új játszóhelye, a Thália Télikert avatásán 2019. október 2-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!