Komolyzene

2020.02.26. 09:06

Pécsen és Budapesten is koncerteznek a Pannon Filharmonikusok

Univerzum címmel március 5-én a baranyai megyeszékhelyen, egy nappal később pedig Budapesten ad koncertet Boulanger, Sibelius és Holst műveiből és Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) – tájékoztatott az együttes.

A Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplő Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A PFZ közleménye szerint a pécsi Kodály Központban, majd egy nappal később a budapesti Művészetek Palotájában elsőként Lili Boulanger, a 19. és 20. század fordulóján munkálkodó francia női zeneszerző Tavaszi reggel című műve csendül fel, majd Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével Jean Sibelius sötét tónusú, szenvedélyes és romantikus hegedűversenye hallható.

A közleményben kitértek rá:

a finn nemzetiségű Sibelius hegedűversenye a szerző életművének csúcsa, mely Brahms, Csajkovszkij, Bartók vagy Beethoven szintjére emelte fel a komponistát.

Jelezték: Kelemen Barnabás saját értelmet és mondanivalót is társított az alkotáshoz.

A hegedűművészt idézve a kommünikében azt írták, hogy Sibelius műve azt a holdbéli tájat és hangulatot jeleníti meg, amely Finnországra jellemző az év nagy részében a rövid nappalok miatt.

A művész hozzáteszi:

hegedűverseny ezzel együtt helyenként spanyolos és tüzes, a legszenvedélyesebb zenék közé tartozó pillanatok is fellelhetőek benne.

Az est második felében a hatalmas zenekari apparátust felvonultató művet, Gustav Holst A bolygók című alkotását kelti életre a Pannon Filharmonikusok a zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor irányításával.

A mű sokat merített az antik görög istenek karakteréből, akiknek neveit az égitestek megörökölték. A bolygók között nem kapott helyet a Föld, hiszen bemutatása túltett volna egy szimfónián is

írták a közleményben.

Holst műve olyan jelentős alkotásnak tekinthető, mely remek lehetőséget ad arra a Pannon Filharmonikusoknak, hogy a darabon keresztül a komolyzenével még csak ismerkedni vágyók is bekapcsolódhassanak ebbe a világba. A koncertekről további tájékoztatás és jegyinformációk találhatók a zenekar honlapján.

Borítókép: a Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplő Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!