ez már a nyolcadik

2020.01.25. 14:56

Újabb panorámaképet fest Corvus-Kora Róbert

A Hajótörés című alkotást a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából készíti.

Lõkösháza, 2017. április 17. Corvus-Kora Róbert beszél Golgota címû, 4,5 méter magas és 9 méter hosszú festménye elõtt, a mû leleplezésén Lõkösházán 2017. április 17-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Immáron nyolcadik panorámafestményén dolgozik Corvus-Kora Róbert lőkösházi festőművész, aki elmondta, hogy

az előkészületeket 2018 telén kezdte, egyre nagyobb rajzokat, kétszer egyméteres olaj- és szénvázlatokat készített.

Tavaly nyáron volt a modellfotózás Szanazugban, ahol 1200 fotó készült. „Például olyanok is, hogy miként reagál az ember, ha a szemébe csapódnak a hullámok”.

Miként előző alkotásainál, most is sokat olvasott a témáról, a Trianonhoz vezető előzményekről. Úgy véli, csak úgy lehet visszaadni bármilyen eseményt a festészet nyelvén, ha az ember „teljesen képben van” a történelemben.

A 4,5-szer 9 méteres festmény azt ábrázolja, ahogy a háborgó tenger ötfelé szakít egy bárkát.

Az alkotáson a hajófenék a tépett vitorlával a Trianon utáni Magyarországot jelképezi.

„A bárkáról az emberekkel együtt leszakadt részek Erdélyt, a Felvidéket, a Délvidéket és az Őrvidéket érzékeltetik. Az egymásért nyúló, de egymást el nem érő kezek a szakadást ábrázolják” – fogalmazott Corvus-Kora Róbert.

Az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban, kijelölve azzal Magyarország új határait is. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává.

Corvus-Kora Róbert már hat nagyméretű panorámaképet festett.

1996-ban, a magyar millecentenáriumra készült el a Honfoglaló magyarok, 2000-ben az István megkoronázása, 2008-ban a Királyválasztás, 2011-ben a Holokauszt, 2013-ban a Periklész kora, két évre rá pedig az Imperium Romanum. 2017-ben húsvétra készítette el a Jézus szenvedéstörténetét ábrázoló Golgotát.

Utóbbi festmény jelenleg a békéscsabai katolikus székesegyházban látható, míg az István megkoronázása szintén a békési megyeszékhelyen, az adóhivatal aulájában. A Holokauszt Nagyváradon, a zsidó hitközség zsinagógájában tekinthető meg.

Az alkotó tervei között szerepel, hogy 2023-2024-re Attila legendájával foglalkozzon, a tizedik, egyben utolsó panorámafestménye pedig a jövő generációnak szólna, az erőszak, a korrupció ellen emelné fel hangját; ez valószínűleg 2026-2027-ben készülhet el.

Corvus-Kora Róbert elmondta: szeretné, ha a jövőben panorámaképei egy nagy, csaknem ezer négyzetméteres körteremben lennének kiállítva Lőkösházán, Gyulán vagy Békéscsabán.

„Novodomszki Pál építészmérnök elkészítette a tervet, a megvalósításhoz állami vagy egyéb támogatás szükséges” – közölte.

Borítókép: Corvus-Kora Róbert beszél előző, Golgota című, 4,5 méter magas és 9 méter hosszú festménye előtt, a mű leleplezésén Lőkösházán 2017. április 17-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!