jubileum

2019.12.02. 11:03

A padlás egymilliomodik nézőjét köszöntik (videó)

Az 1988 óta folyamatosan repertoáron lévő musical ezredik előadása tavasszal lesz.

Budapest, 2013. január 29. Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter 25 éve bemutatott, A padlás címû darabjának egykori és jelenlegi szereplõi állnak együtt a színpadon a 800., jubileumi elõadáson a budapesti Vígszínházban 2013. január 29-én. Hullán Zsuzsa (b), Pápai Erika (b2) a Kölyök, Presser Gábor (b3) zeneszerzõ, Mészáros Máté (b4) Barrabás, Révész, Cserna Antal (j4), Szõcs Artúr (j3) Rádiós, Igó Éva (j2) Mamóka és Sztevanovity Dusán (j) szövegíró. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

December 9-én köszöntik a Vígszínházban A padlás című musical egymilliomodik nézőjét.

Presser Gábor zeneszerző felidézte, hogy

nincs Magyarországon kőszínház, ahol ne játszották volna a darabot, volt, ahol háromféle variációban ment, háromféle rendezésben.

A Vígszínházban 1988 óta az eredeti verzióban játsszák A padlást.

Sztevanovity Dusán dalszövegíró és a szövegkönyv társszerzője elmondta, hogy A padlás

egyszerű, általános emberi dolgokról szól: hitről és kételkedésről, elvágyódásról, szerelemről, életről, halálról.

Megjegyezte: talán a válaszok, és mindenekelőtt Presser Gábor zenéje teszi ennyire sikeressé a musicalt.

A szövegkönyv másik társszerzője, Horváth Péter úgy látja,

A padlás olyan pillanatban született, amikor a csillagok jól álltak.

„Azóta felnőtt több generáció, de ma is ugyanazzal a lelkesedéssel jönnek az emberek az előadásra”.

A padlás előtörténete 1987 januárjában indult, amikor az LGT és Zorán lemezein már több mint egy évtizede dolgozó Presser Gábor és Sztevanovity Dusán levonult a Vas megyei Zsennyére egy alkotóházba, hogy befejezze Zorán hatodik lemezét.

„A munka néhány nap után kicsit gépiessé vált. Kikapcsolódásképpen egyik reggel, a térdig érő hóban elmentünk futni. Bőrig áztunk. Amikor visszaültünk a zongorához, előhalásztam a szövegvázlataimat, közöttük volt A padlás néhány oldalas, gépelt szinopszisa. Lényegében az egész történet, kész karakterekkel. Némi hezitálás után megmutattam Presser Gábornak a vázlatot, aki egyből elkezdett zenét komponálni az egyik szöveghez” – idézte fel Sztevanovity Dusán.

A padlás ihletője Sztevanovity Dusán akkor négyéves kislánya volt.

„Abban az időben költöztünk egy olyan lakásba, ami felett volt egy tetőtér. Gyermekem unszolására a keskeny csigalépcsőn felmentünk az ablaktalan, sötét, pókhálós lomtárba. Hogy többet lássunk, elhúztam a helyéről egy cserepet: a résen bezuhant a napfény, és megjelent előttem a padlás. Lényegében ez a tetőtéri szoba lett később A padlás vígszínházi színpadképe” – tette hozzá.

Horváth Pétert Marton László, a Vígszínház igazgató-főrendezője kérte fel, dolgozza át kicsit a dalokon kívüli szöveget, hogy jobban előadható legyen.

A padlás volt az első alkalom, amikor Presser Gábor Sztevanovity Dusán kész szövegére is írt zenét, nem csak fordítva.

A Vígszínház nagyon rossz gazdasági helyzetben volt akkor, a díszletet nagyrészt korábbi előadások színpadi kellékeiből állította össze Fehér Miklós, a zenét egyedül rögzítette Presser Gábor.

„A darabot intimebb közegbe, a Pesti Színházba szántam, Marton mégis ragaszkodott ahhoz, hogy A padlásnak nagyszínházban van a helye” – fűzte hozzá Sztevanovity Dusán.

Presser Gábor felidézte, hogy Rudolf Péter, aki a Törpe (Lámpás) volt és Méhes László, aki a Herceget alakította az eredeti szereposztásban, harminc évvel később, a kilencszázadik, jubileumi előadáson felmentek a színpadra, és azt mondták: a próbák alatt ők nem igazán hittek a darabban.

A zeneszerző a főhős Rádiós szerepére Kaszás Attilát képzelte el.

„Egy nem zenés színházban egy zenés darabot csak úgy lehet megírni, hogy a szerző nagyjából előre tudja, kik fognak benne szerepelni” – jegyezte meg.

A padlást a Vígszínházban 1988. január 29-én mutatták be.

Amíg a színház felújítása zajlott, néhány előadást az 1994-1995-ös szezonban a Nyugati pályaudvar parkolójában felállított sátorban tartottak.

A padlás egymillió nézőjét csak a vígszínházi előadások alapján számolják, de a darabot Miskolctól Debrecenen át Zalaegerszegig valamennyi magyarországi kőszínházban játszották, és külföldön is bemutatták.

Az 1988-as vígszínházi szereposztás napjainkra teljesen kicserélődött, egy kivétel van: Igó Éva, aki Süni volt, ma Mamóka szerepét játssza. A zene és a szöveg is ugyanaz, csak néhány, a színészek által beépített félmondat került be.

Presser Gábornak ez az egyetlen közös zenés színházi darabja Sztevanovity Dusánnal.

Utóbbi elmondta: számos felkérést kaptak A padlás után keresték a témát ők is, de nem lett folytatás.

Borítókép: Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter 25 éve bemutatott, A padlás című darabjának szereplői állnak együtt a színpadon a 800., jubileumi előadáson a budapesti Vígszínházban 2013. január 29-én. Hullán Zsuzsa (b), Pápai Erika (b2) a Kölyök, Presser Gábor (b3) zeneszerző, Mészáros Máté (b4) Barrabás, Révész, Cserna Antal (j4), Szőcs Artúr (j3) Rádiós, Igó Éva (j2) Mamóka és Sztevanovity Dusán (j) szövegíró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!