Dantétól ihletve

2019.10.14. 17:02

Rómában nyílik kiállítása Madarassy István ötvösművésznek

A Római Magyar Akadémia tájékoztatója szerint a Magyar Nagykövetséggel közösen rendezett tárlaton lesznek láthatók először az olasz fővárosban Madarassy Isteni Színjátékot illusztráló szoborképei.

Budapest, 2019. június 7. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Madarassy István ötvös- és szobrászmûvész budapesti mûtermében 2019. június 7-én. MTI/Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Madarassy István ötvös és szobrászművésznek Dante: Isteni Színjáték címmel nyílik kiállítása csütörtökön Rómában a Falconieri-palota díszfolyosóján. A november 4-ig látható kiállítást Kovács Ádám Zoltán magyar nagykövet, valamint Manuela Bartolotti Ablondi művészettörténész nyitja meg.

A Dante-trilógia által ihletett szoborképeket a neves szobrász vörösrézlemezből hegesztve, tűzecsettel színezve, megfestve készítette el.

Az énekek történéseit a figurák mozdulataival és azok kéztartásával, a régi kódexekhez hasonlóan ábrázolta. Az egyes lemezeken a kompozíciót úgy alakította ki, hogy a kezek mint a test egyik legkifejezőbb részei, gyakran túlnyúlnak a kétdimenziós képkeretből. Az oxidáló láng hevében a rézből megszülető színek szimbolikusak és megindítóak: a középkor világát és magát az Isteni Színjáték jelképrendszerét idézik. Míg Madarassy Infernójában a sötét árnyalatok a meghatározóak, a Purgatóriumot a belső tűz és égető bűnbánat pirosa uralja, a Paradicsomhoz közeledve pedig a fény dominál.

A magyar szobrász életműve sok szállal kötődik Itáliához.

A dantei énekeknek ajánlott sorozata több ízben volt már látható Olaszországban: 1994-ben Pokol kapuja című művét Ravennában a Nemzetközi Dante Biennálén aranyéremmel jutalmazták, majd ezt követően 1996-ban és 1998-ban Madarassy ismét részt vett a ravennai biennálén a Purgatórium, valamint a Paradicsom egyes énekei által ihletett műveivel. 2010-ben a firenzei Dante Múzeum meghívására a teljes Isteni színjátékot illusztráló kiállítása volt látható. Ezt követően 2013-ban és 2016-ban ugyancsak Firenzében a Dante Múzeum révén újabb kiállításokon mutatkozhatott be az olasz közönségnek – írták a tájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!