Joannes kájoni

2019.07.01. 20:25

Régizenétől lesz hangos Csíkszereda

Az idei programban több, nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal majd meg.

Hamarosan kezdetét veszi a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, évente több ezer személyt szólítva meg. A fesztivál idén július 7–14. között zajlik, programja a Joannes Kájoni 390 emlékév részeként a ferences szerzetes munkássága előtt tiszteleg. Szervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, társszervezője Csíkszereda önkormányzata – írja a Székelyhon.

Az emlékév gondolata a megyei Kulturális Központ munkatársaiban született meg, ugyanis a fesztivál létrejöttét annak idején szintén Kájoni-emlékezet ihlette.

A fesztivál előfutára az 1979. szeptember 20-án, a Mikó-vár udvarán tartott In memoriam Joannis Kajoni című emlékhangverseny volt, amelyet Miklóssy Vári Vilmos botanikus, muzeológus kezdeményezett Kájoni János születésének 350. évfordulójára.

A kezdeményezés végül több lett egyetlen koncertnél, a régizene országos fórumává vált.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=T2cGYigVr78

Az első Csíkszeredai Régizene fesztivált 1980-tól számoljuk, ekkor már fesztivál jelleget öltött, néhány együttes fellépésével. A következő években egyre népszerűbb lett a fesztivál, majd a kommunista rendszer 1986-ban betiltotta, és a szervezők ki lettek utasítva az országból. 1990-ben indult újra,

mára a legnagyobb és legismertebb hazai régizene fesztivállá nőtte ki magát.

Az idei programban több nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal majd meg, helyet kapnak a fiatal előadók és a visszatérő erdélyi és magyarországi együttesek. A rendezvények a város számos helyszínén zajlanak, a koncertek mellett – akárcsak a korábbi években – utcazene, előadások, gyermekprogramok és táncház is sorakozik.

Borítókép: szekelyhon.ro / Gecse Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!