turistacsalogató

2019.05.01. 07:27

Szombattól ismét üzemel a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A 960 millió forintos állami támogatásból megvalósult beruházás az év végére fejeződik be teljesen.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Manek Attila

A tavaly nyáron kezdődött felújítás keretében a múzeumvasút pályájának teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült. A pályába az eredeti síneket építették vissza, és a teljes szakaszon kiépítették a vágányszabályozást.

A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat.

Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az András nevű gőzmozdonyt és a C50-es dízelmozdonyt. Emellett új motort szerelnek a Dmot 953-as típusú keskeny nyomtávú motorkocsiba, amelyet így üzemképessé és vontatásra alkalmassá tesznek.

A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült.

A munkálatok ez év végéig még folytatódnak, felújítják a fertőbozi állomáson a fűtőház épületét, amely látogatható lesz, és modernizálják a múzeumvasút biztosítóberendezési rendszerét.

A közlemény szerint a keddi avató ünnepségen Érsek István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy 2010 óta Magyarországon a kormányzat elkötelezett a nagy ívű vasútfejlesztések, az ütemezett vasúti beruházások megvalósítása, a vasutak építése mellett.

Mint hozzátette, bízik abban, hogy a felújított kisvasút a korábbiaknál is több látogatót vonz majd és jó példát mutat arra, hogy helyi összefogással és kormányzati támogatással milyen komoly eredmények érhetők el.

A közlemény idézi Révész Máriuszt, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztost is, aki szerint a kormánynak kiemelt célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ennek érdekében turistaházak, kilátók, vízi kikötők és kerékpárutak újulnak meg. A program része a turisztikai célú kisvasutak fejlesztése is, amelynek első ütemére tízmilliárd forintot biztosított a kormány.

Révész Máriusz emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel adták át a Mátravasút felújított szakaszát, másodiknak pedig a GYSEV készült el a felújítással. Kiemelte, hogy komplex térségi fejlesztésekben gondolkozik a kormány és a vasúttársaság, azt szeretnék, hogy a Széchenyi-kastély, a múzeumvasút és a környező kerékpárutak lendületet adjanak a régió turizmusának.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője is arról beszélt az átadó ünnepségen, hogy a régió fejlődésének egyik fontos eleme a turisztikai ágazat folyamatos erősítése.

Borítókép: A Közlekedési Múzeum nagycenki mozdonymúzeuma a Répce-sík Széchenyi Múzeumvasút végállomásánál. A szabadtéri kiállításon század eleji kisvasúti mozdonyokat és vagonokat mutatnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!