1956

2019.03.26. 10:09

Történelmi emlékhely lett a szegedi Auditórium Maximum

Történelmi emlékhellyé nyilvánította a kormány a Szegedi Tudományegyetem Auditórium Maximumát, ahol az 1956-os forradalmat előkészítő követeléseiket megfogalmazták a hallgatók és oktatók – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

Szeged, 2016. október 16. Kiss Tamás, a Magyar Egyetemek és Fõiskolák Egyesületeinek Szövetsége (MEFESZ) egyik alapítója (j) beszél 2016. október 16-án a Szegedi Tudományegyetem ünnepi ülésén, az Auditórium Maximumban, az 1956. október 20-i nagygyûlés helyszínén. Az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi egyetemi eseményeire emlékezõ jubileumi ünnepség a 60. évforduló országos rendezvény-sorozatának nyitó eseménye, amelyen részt vett és beszédet mondott Áder János köztársasági elnök (b10) is. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

A szegedi egyetem akkori legnagyobb tantermében 1956. október 16-án egyetemisták és oktatóik olyan követeléseket hangoztattak, mint a szovjet csapatok kivonása, a szabad választások vagy a nemzeti jelképek visszaállítása. Létrehozták a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét, a MEFESZ-t, majd megválasztották a vezetőit. Mindezt 20-án a sajtó nyilvánossága előtt megerősítették az Auditórium Maximumban egy nagygyűlésen, majd 21-én küldötteket menesztettek az ország összes egyetemi nagyvárosába; 1956. október 22-én az összes hazai felsőoktatási intézmény hallgatósága föllázadt.

A történelmi események emlékéül a tervek szerint október 16-án avatnak a tanteremben kőtáblát, melyen ez a szöveg lesz olvasható:

„A szegedi diákok 1956. október 16-án a tudományegyetem Auditórium Maximumában nagygyűlést tartottak. Az itt megfogalmazott és országosan ismertté vált követelések készítették elő a forradalmat.”

Csongrád megyében az Auditórium Maximum mellett két történelmi emlékhely található: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a szegedi Dóm tér.

Borítókép: Kiss Tamás, a MEFESZ egyik alapítója (j) beszél 2016. október 16-án a Szegedi Tudományegyetem ünnepi ülésén, az Auditórium Maximumban, az 1956. október 20-i nagygyűlés helyszínén

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!