Páratlan előadás

2019.03.12. 13:20

Halhatatlan szerelmet hoz Magyarországra a dél-koreai opera

A látványos videóvetítéssel, hagyományos öltözetekkel és hangszerekkel érkező, koncertszerű produkciót a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából adják elő.

Forrás: Daegu Opera House

Immortal Love, vagyis Halhatatlan szerelem címmel vendégszerepel a dél-koreai Tegui Operaház előadása április 11-én az Erkel Színházban.

A tradíciókból és a dallamos, könnyen befogadható kortárs zene elemeiből egyaránt inspirálódó drámai alkotás a középkori koreai társadalmi és mitológiai hagyományokból építkezve meséli el a fiatal pár, Eungtae és Yeoni szerelmének történetét, amire a visszautasított istenség, a féltékeny Palmoksura átka hoz rontást.

A Halhatatlan szerelem című opera ihletője egy 1997-ben felfedezett, 420 éves levél volt, amelyet egy Andong város közelében feltárt kriptában találtak meg.

Ebben egy özvegyen maradt asszony vall fiatalon elhunyt férjéhez intézett soraiban a generációkon is átívelő, halhatatlan szerelemről. A hagyományok és a modernitás sajátos elegye jól jellemzi a kortárs zeneszerző, Cho Sungryong alkotását, aki tanulmányait hazája mellett az Egyesült Államokban végezte, jelenleg pedig az Andongi Egyetem zenei karának zeneszerzés-professzora.

 

Az előadás főszereplői közül többen is komoly nemzetközi tapasztalatokkal érkeznek Budapestre. A Yeonit megformáló szoprán, Ma Hyeseon tanulmányait Olaszországban végezte, és számos európai szakmai elismerés mellett első helyet ért el a Trapaniban megrendezett, rangos Guiseppe Di Stefano nemzetközi énekversenyen. Az Eungtaet alakító tenor, Oh Yeangmin és a Palmoksurát megszemélyesítő basszista, Yoon Sungwoo is ugyancsak több előkelő helyezést ért el olasz énekversenyeken, és repertoárjuk is elsősorban az itáliai szerzők műveire terjed ki.

A nyugati szimfonikus zenekari hangzást a koreai hagyományok figyelembe vételével két tradicionális hangszer, a csanggu dob és a hegum nevű koreai hegedű egészíti ki,

amit a közreműködő korai művészek szólaltatnak meg. A hagyományos viseleteket is felvonultató, koncertszerű produkcióhoz ugyanakkor látványos vetítéssel is készül a Tegui Operaház.

Fotó: Daegu Opera House

A darabbal az elmúlt hetekben már behatóan ismerkedtek a Magyar Állami Operaház énekkara, amely nyelvi téren különleges és nehéz feladat elé állítja a nagy múltú együttest, hiszen korábban még nem énekeltek koreai nyelven. Erdélyi Dániel karnagy, a mű egyik betanítója szerint a viszonylag könnyen elsajátítható zenemű olykor filmzenei fordulatokat és a magyar népzenéből ismert pentaton dallamokat egyaránt használ. A közönségnek minden bizonnyal változatos élményt nyújt majd az előadás, amiben a kíséretet biztosító zenekar mellett

az énekkar többek között a nimfák énekében (női kar), a vadászkórusban (férfikar) vagy a nászkar az esküvői képben is jelentős szerepet kap.

A koreai szólisták, Baek Jinhyun karmester és a további munkatársak várhatóan az április 11-i előadás előtt egy héttel csatlakoznak az előadás betanításába. A Tegui Operaház ezzel a produkcióval viszonozza a Magyar Állami Operaház január 17-i vendégszereplését, amikor Erkel Bánk bánja szólalt meg magyar szólisták – köztük László Boldizsár, Komlósi Ildikó és Rőser Orsolya Hajnalka – főszereplésével, továbbá az Opera szólamvezetői és Dénes István karmester betanításában, a koreai zenekar és énekkar előadásában. Mindkét előadás a Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójához kapcsolódó jubileumi év keretében jött létre.

Az alábbi videó a Magyar Állami Operaház Énekkarának próbájába enged betekintést:

Borítókép: részlet a Halhatatlan szerelem című opera előadásából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!