Kivételes tehetség

2019.02.20. 17:30

„Leigazolták” José Curát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

A világhírű argentin operaénekes, zeneszerző, karmester a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) első állandó vendégművésze lesz,

Budapest, 2019. február 20. José Cura argentin operaénekes, zeneszerzõ, karmester a Magyar Rádió Mûvészeti Együtteseivel (MRME) közösen tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Rádió Márványtermében 2019. február 20-án. José Cura az MRME elsõ állandó vendégmûvésze lesz a következõ három évadban. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A megállapodás szerint José Cura a 2019/2020-as évadtól kezdve három évig az MRME első állandó vendégművésze lesz mint énekes, karmester és zeneszerző – jelentette be Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója a José Cura részvételével zajló szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Az ősszel induló koncertévadban José Cura a Müpában vezényli Verdi Requiemjét november 13-án,

2020. január 29-én pedig a Zeneakadémián saját vígoperája, a Montezuma és a rőthajú pap című darab ősbemutatóját dirigálja.

José Cura 2016. április 23-án.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Énekesként Leoncavallo Bajazzók című operájában láthatja őt a magyar közönség 2020. április 21-én Canio szerepében a Müpában Kovács János vezényletével – ismertette a programokat Kovács Géza, hozzátéve: Cura Magnificat és Ecce Homo című művét még idén ősszel hanglemezre rögzítik.

„Ez az együttműködés elsősorban a közönségnek hoz rengeteg gyümölcsöt” – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy már a közös külföldi hangversenykörútról is tárgyalnak.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy Vásáry Tamás továbbra is a MRME örökös zenei főigazgatója, Kovács János pedig első állandó karmestere lesz.

Kovács Géza felidézte, hogy José Cura tavaly a José Cura zenei világa című produkcióban dolgozott együtt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Énekkarával és Gyermekkórusával. A nagyhéten három műve, a Modus, a Magnificat és az Ecce Homo szólalt meg.

Rome, Basilica of Santa Maria degli Angeli (Saint Mary of the Angels), 1999. Argentinian tenor opera singer Jose Cura / Il tenore Jose Cura – ©Marcello Mencarini/Leemage
Fotó: AFP

José Cura az Ecce Homo című 45 perces, háromrészes oratóriumának ősszel kezdődő felvételéről elmondta, hogy ennek ütemezését ma kezdik el. A mű felvételén Elisa Balbo szoprán, Vesselina Kazarova mezzoszoprán, Ramón Vargas tenor és Nicolas Testé basszus működik majd közre.

Tíz nappal a felvétel elkezdése után pedig megtartják első nyilvános szereplésüket Verdi Requiem című művével, ami szintén nagy kihívást jelent

- közölte a művész.

A Montezuma és a rőthajú pap című vígoperát úgy jellemezte, hogy a zene mögött egy nem annyira vicces, de csodálatos történet áll. Szerinte a mű a közönségnek jó szórakozást nyújthat, hiszen Vivaldi, Scarlatti és Handel találkozását és beszélgetését eleveníti fel.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel közös terveikről elárulta, hogy többek között Németországba és Szlovéniába utaznak majd turnékörútra.

Borítókép: José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel (MRME) közösen tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Rádió Márványtermében 2019. február 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!