Mozi

2019.01.31. 23:20

Operatőröket díjaztak a fővárosban

Hat kategóriában osztották ki a második alkalommal megrendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Budapest, 2019. január 31. Marton József (b), kiemelkedõ életmûvért Bojkovszky Béla-díjjal kitüntetett fõvilágosító a Magyar Operatõrök Társasága és a Magyar Operatõrök Iskolája együttmûködésében második alkalommal rendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatõr Verseny díjátadó ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. január 31-én. Mellette a díjat átadó Koltai Lajos, a Nemzet Mûvésze, a Magyar Operatõrök Társaságának elnöke. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A versenyen, amelyet a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésben a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel rendezett meg, nagyjátékfilm, tévé-, dokumentum-, természet- és kisjátékfilm, valamint diákfilm kategóriában adtak át díjakat. A dokumentumfilmes, természetfilmes és kisjátékfilmes díjak mellé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által felajánlott 300 ezer forintos pénzjutalom is járt, míg a diákfilmes mezőny győztese 50 ezer dollár értékű kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH által felajánlott bruttó 100 ezer forintot is kapott.

Természetfilmek kategóriájában Mosonyi Szabolcs kapta az elismerést a Vad Balaton című alkotás fényképezéséért.

Pap Ferenc operatőr (j) átveszi az Életmű-díjat Koltai Lajostól
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI Fotó

A dokumentumfilmek mezőnyében Vargyasi Levente Tehenesek című alkotása győzött, Boros-R. Györgyöt pedig Az elíziumi kém című film fényképezéséért elismerő oklevéllel jutalmazta a zsűri.

A kisjátékfilmek kategóriájának győztese Dévényi Zoltán operatőr lett az Ostrom című film képeiért, míg Szőke Dániel elismerő oklevelet kapott az Irinyi című filmért.

A diákfilmes mezőny győztese Lehr Juhász Péter lett a Jakab című alkotás képi világáért, a tévéfilmek mezőnyében Csukás Sándor kapta az elismerést a Merénylet című alkotásért. Az elismerő oklevelet Dévényi Zoltán vehette át a Curtiz című filmért.

A játékfilmek kategóriájában Nagy András operatőr kapta a díjat az Örök tél című filmért, az elismerő oklevelet Marosi Gábor vehette át az Akik maradtak című alkotásért.

A szervezők korábban közölték, hogy a rendezvény keretében Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesült. Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Marton József fővilágosító kapta.

Az Életmű-díjjal elismert Gyurikó László operatőr (j)
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI Fotó

A Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri döntött a díjakról.

Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Borítókép: Marton József (b), kiemelkedő életművéért Bojkovszky Béla-díjjal kitüntetett fővilágosító az eseményen, mellette a díjat átadó Koltai Lajos, a Nemzet Művésze, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!