Népzene, spiritusz

2018.06.08. 16:28

Cimbalmosok betyárkodnak, s egy leányzó szívderítőn énekel

Két új lemez toppant be a hazai folk terepére. A Cimbalom Brothers albuma, valamint Kubinyi Júlia Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös korongja biztosan "fülpezsdítik" a hangulatot.

Két cimbalom egy színpadon már maga egy kuriózum, de a Cimbalom Brothers még erre az élményre is rátesz egy lapáttal. A Testvériség című albumot jegyző Cimbalom Brothers egy exkluzív cimbalomduó, akik új színt adnak hungarikumunknak, a cimbalomnak – olvasható a kiadó közleményében. Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, New Yorktól-Mumbai-ig. Kivételes cimbalomjátékában a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázs pedig – az országszerte népszerű Cimbaliband frontembere – az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalomfutamaival fűszerezi a közös projektet.

Lisztes Jenő és Unger Balázs nem csak virtuóz tudásukat, de testvéreiket is magukkal hozták az egyedülálló produkcióba. Bali testvérét, Unger Gergő gitárost hozta a produkcióba, akinek ezúttal koboz és brácstambura is előkerült a tokjából. Jenő pedig öccsét, Lisztes László nagybőgőst állította „hadrendbe”, aki több éven keresztül muzsikált vele Roby Lakatos zenekarában. A Fonó gondozásában megjelent lemez felvételei 2018 februárjában készültek.

A kiadó egy másik albumot is megjelentetett a közelmúltban. A Rustico című lemezen Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Zimber Ferenc triója Székelyföld, Moldva, Mezőség, Nyitra és Somogy zenéjét eleveníti meg. A kiadó ismertetője szerint a formáció magyar népzenei alapokon nyugvó kamarazenét játszik, amelyet a pillanatban születő népzenei megoldások színeznek, egészen újszerű hangot adnak a Kárpát-medence dallamainak.

Kubinyi Júlia a Népművészet Ifjú Mestere címmel és Junior Prima díjjal is kitüntetett népdalénekes, akit sokan a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő első szériájának (2012) döntős szólistájaként is ismerhetnek. 2008 óta a Dűvő zenekar énekese, 2013 óta a Magyar Állami Népi Együttes számos műsorának vendégszereplője. 2015-ben jelent meg első önálló lemeze „Magam járom” címmel.

Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán, tárogatón és szaxofonon. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. 1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2005-ben Artisjus-díjat, 2016-ban Prima díjat kapott.

Zimber Ferenc Junior Prima díjas cimbalmos jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának hivatásos zenésze. Nyolc évesen kezdett cimbalmozni Petrovics Tamás kezei alatt Székesfehérváron. Később a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta zenei tanulmányait Balogh Kálmán növendékeként. Számos autentikus magyar népzenei és világzenei formáció rendszeres közreműködője. A Fondor zenekarral 2009-ben kapták meg a Népművészet Ifjú Mestere címet, a nemzetközi sikereket elért Buda Folk Band állandó közreműködőjeként pedig Magyar világi népzene című lemezükkel 2014-ben a World Music Charts Europe 2. helyén végeztek.

Borítókép: Kubinyi Júlia. Forrás: Fonó Budai Zeneház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!