gyász

2018.05.28. 18:30

Elhunyt Sas István film- és reklámfilmrendező

A reklámpszichológus, a Magyar Televízió (MTV) korábbi munkatársa, az utóbbi évtizedek számtalan emlékezetes reklámjának alkotója 72 éves volt.

Forrás: Sas István/Facebook

Sas István halálhírét a Budapesti Gazdasági Egyetem marketing tanszékének vezetője, Harsányi Dávid is megerősítette hétfőn a Kreatív Online szakmai honlapnak.

Sas István 1946. augusztus 16-án született Budapesten; 1970-ben az ELTE pszichológia szakán szerzett diplomát.

A Magyar Televíziónál már 1965-től kameramanként dolgozott, majd a Mafilm dramaturgja volt. Néhány önálló reklámfilm után rendezővé nevezték ki, ezt követően több mint kétezer reklámfilmet jegyzett íróként és rendezőként, többek között a Disznósajt, a Pécsi kesztyű, a Hurka Gyurka, a Skála Kópé, a Cascót akarok, a Libero, a Beautiful Budapest, a Magyar rapszódia, a Kastélyok, az Egy ország ízei vagy a Miskolc felett a nap reklámokat.

Forrás: Sas István/Facebook

Sas István 1999-2001-ben a Magyar Televízió szórakoztató-közéleti igazgatója, 2004 és 2006 között az MTV Új Média Kft. ügyvezető igazgatója volt. Sok éven át a magyar reklámfilmversenyek nyertese volt, a cannes-i reklámfilmfesztiválokon egy Ezüst és nyolc Bronz Oroszlán-díjat kapott.

Reklám és pszichológia címmel 2005-ben, Az ötletes reklám címmel 2007-ben jelent meg könyve; bővebb publikációs listája saját honlapján (http://www.sasistvan.hu) olvasható.

A legnevesebb magyar reklámfilmrendezők egyikeként számon tartott Sas Istvánt 1984-ben Balázs Béla-díjjal, 1988-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

Borítókép: Sas István film- és reklámfilmrendező, reklámpszichológus

Forrás: Sas István/Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!