a magyar film napja

2018.04.30. 16:57

Csaknem száz partner csatlakozott a kezdeményezéshez

A magyar film napja, amelyet hétfőn ünnepelnek, országos esemény, csaknem száz partner csatlakozott a kezdeményezéshez - mondta Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója.

Budapest, 2017. január 6. Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum új igazgatója az intézmény raktárában 2017. január 6-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

Az M1 aktuális csatorna műsorában kiemelte: 1901. április 30-án mutatták be A táncz című filmet, amelynek a bemutatóját tekintik a magyar film születésnapjának, mert bár korábban forgattak már mozgóképet Magyarországon, ez volt az első megrendezett magyar filmalkotás.

Ráduly György elmondta: a budapesti események központja az Uránia, ahol este a Csinibaba című filmet vetítik, de a magyar film napjához nemcsak mozik, hanem a többi között könyvtárak, művelődési házak is csatlakoztak. Jelezte: a filmnaphoz csatlakozásnál a legfontosabb, hogy műsorra tudjanak tűzni magyar filmeket, de Szegeden például némafilmet vetítenek zenei aláfestéssel.

Közölte: az egész rendezvénysorozatot a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére indították el és csatlakozott hozzá a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Mozisok Országos Szövetsége is.

Borítókép: Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója az intézmény raktárában 2017. január 6-án.

MTI Fotó / Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!