Sátoros ünnepek

2017.10.09. 13:18

Három magyar film is szerepel a Haifai Nemzetközi Filmfesztiválon

A három magyar film között két világpremier is szerepel az október 5. és 14. között, harmincharmadik alkalommal megrendezett filmfesztivál idei programjában Izraelben.

Kétszáznyolcvan filmet vetítenek, s köztük számos filmpremiert láthat a mintegy háromszázezer néző a sátoros ünnepek alatti fesztiválon.

A programban három magyar alkotást vetítettek nagy sikerrel, a rendezők jelenlétében: Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét elnyert művét, valamint Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című és Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjét, amelyeknek egyben világpremierje is volt Haifában.

Mindhárom film iránt akkora volt az érdeklődés, hogy már a fesztivál kezdete előtt szétkapkodták a jegyeket, és ezért eredetileg nem tervezett vetítéseket is beiktattak a szervezők. Enyedi Ildikó alkotásának nézői együtt sírtak-nevettek a szereplőkkel, majd a film végén a döbbent csend és a kirobbanó taps jelezte az izraeliek számára is katartikus hatású mű erejét.

Mészáros Márta az egyik bemutató után elmondta az MTI-nek, hogy telt házakkal, és megható módon jól fogadták Haifában a filmjét. A végén sokan ottmaradtak, az alkotói folyamatról kérdezték.

Szász János is elégedett volt filmje izraeli világpremierjével: vetítésén nagyon figyeltek, majd nagyon sok ember gratulált személyesen is. A helyi közönséget a rendező „kevésbé befolyásoltnak” látta, akik szabadabban fogadták a máshol túlzottan erőszakosnak, szélsőségesnek talált filmjét.

A fesztiválon vasárnap este kerekasztal-beszélgetésre invitáltak több magyar alkotót, az idei három film rendezőjét, a több Haifában bemutatott film operatőrét, Máthé Tibort, valamint a tavaly bemutatott Jutalomjáték című alkotás rendezőjét, Edelényi Jánost.

Az elsősorban a koprodukciós filmfinanszírozásról szóló szakmai eseményen Enyedi Ildikó elmondta, hogy nagy változást hozott a Magyar Nemzeti Filmalap Magyarországon. Szerinte „jó pillanat” van a magyar film életében, amikor nyitni próbálnak, és új filmjét már ő maga is koprodukcióban készíti. Mészáros Márta sokéves koprodukciós tapasztalatairól beszélt egy Izraellel végül meghiúsult közös alkotás példáján. Szász János örömét fejezte ki, hogy a Filmalapnál is előtérbe kerültek a koprodukcióban készülő filmek, Katriel Schory, az izraeli filmalapítvány elnöke pedig arról beszélt, hogy Izraelben a filmek költségvetésének harmada koprodukciós pénz.

A tel-avivi magyar nagykövetség közreműködésével megszervezett kerekasztal-megbeszélésen Nagy Andor, Magyarország nagykövete hangsúlyozta, hogy szívügye az izraeli-magyar filmes kapcsolatok további mélyítése, az újabb együttműködési lehetőségek megteremtése.

Borítókép: Izraeli rendező Rama Burshtein pózol a Haifa Film Fesztiválon október 20-án, 2016-ban.

AFP PHOTO / NIR KAFRI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!