Városszépítés

2022.10.19. 17:30

Varjúháj és bíbor kasvirág került a korsó mellé Oroszlányban

Több kerttulajdonos és tömbházban élő városlakó gondolta úgy, hogy némi odafigyeléssel szebbé és virágosabbá tudná varázsolni a bányászvárost.

W. Zs.

Forrás: oroszlány.hu

Csaknem negyvenen csatlakoztak a civil kezdeményezéshez és vásároltak szárazságtűrő és évelő virágokat, amiket egy közösségi akció keretében a közterületekre ültettek a közelmúltban. Az akcióról Fehérdi Zsuzsanna szervező nyilatkozott, aki szerint évről évre hosszabb lesznek az aszályos időszakok, ami egyre nagyobb területeket érint majd.

– Ezen a nyáron már a saját bőrünkön is tapasztalhattuk az aszály hatásait és valószínű, hogy nem ez volt az utolsó  év, amikor szélsőséges hőséggel és szárazsággal kellett szembe nézniük a lakóknak. Elképzelésünk szerint az egynyári virágokat évelő szárazságtűrő növényekre kell cserélni, vastag talajtakarás mellett, a lehető legtöbb területen a városban. Így alkalmazkodva a klímaváltozáshoz – fogalmazott a tősgyökeres oroszlányi lokálpatrióta. Elmondta, a kerttulajdonosok között nem ritka az évelők cseréje, így tesznek ők és a barátaik, valamint a szomszédok. Innen eredt az ötlet, az akció pedig nem várt siker mentén zajlott.

– Csaknem 900 tő virágot gyűjtöttek össze a civilek, többnyire bíbor kasvirágot és varjúhájat. Úgy néz ki, annyi a virág, hogy hamarosan újabb helyszínt kell találni az ágyásoknak – árulta el Zsuzsanna.

A szorgos kezeknek köszönhetően megszépült a Fürst Sándor úton található körágyás és a Városkapu melletti, Leány korsóval szobor környezete.

Az elképzelés megvalósításához az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. felajánlott néhány virágágyást, amiket az ültetéshez megfelelően előkészítettek, biztosították a zöld aprólékot a takaráshoz, valamint szarvasmarhatrágyát és vizet az ültetéshez. Fehérdi Zsuzsanna szerint szívet melengető, hogy egy kis civil szerveződés összefogásával szépek és gondozottak lettek a bányászváros zöldterületei. Elárulta azt is, tavasszal mindenképp folytatni szeretné a városszépítő akciót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!