Betelepítettek

2022.09.19. 15:25

Összegyűlt a pénz: példás összefogással, adományokból épült meg a tarjáni emlékmű

Szeptember 18-án, vasárnap avatták fel a sváb betelepítési emlékművet. Az ünnepi program német nyelvű szentmisével indult a katolikus templomban, majd a Staufenberg parkban folytatódott az emlékműnél.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az emlékmű avatásának délutánján már eleredt az eső is szeptember 18-án, így a beszédek és a műsor egy része a templomban zajlott. Köszöntőt mondott Klinger Tamás polgármester, Reiner Judit, a helyi német nemzetiségi egyesület, a Deutschklub elnökségi tagja.

Szimbolikus jelentése is van a talapzatban egymásra épülő német és süttői kőnek is.

– hangsúlyozta Fülöp István, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd kifejtette: az emlékmű kiválóan példázza a sváb önazonosságuk, identitásuk megőrzése érdekében folyó munkát, és kifejezi a Tarjánban élő svábok és az őket befogadó magyarok csaknem háromszáz éves együttélését.

Az emlékmű - Az alkotás egy mészkő talapzaton áll. A legalsó kőtömb egy Németországból származó vágott, fényezett, 60 millió éves jura mészkő. Németül szerepel rajta az írás: „Emlékül az első tarjáni német családok 1737. évi letelepedésére”. Erre az alapra helyezték a süttői mészkőből faragott, a Duna hullámait imitáló vízszintes hasábot, s egy csónak formára utaló faragott követ.

Kivételes összefogás eredményeként valósulhatott meg az emlékmű. Helyi vagy a településhez kötődő családok, vállalkozások és a helyi önkormányzatok anyagi támogatásával. Száznyolcvanat is meghaladja az adományozók száma, akik határon innen és túl több mint 23 millió forintot adtak össze.

Az emlékművet a Tapolca melletti Hegyesden élő Kovács Jenő szobrászművész alkotta meg. A bronzból öntött figurális emlékművön a betelepülő sváb ősök tízfős csoportja látható.

A példaértékű kezdeményezést köszöntötte Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, dr. Erb Mária, a Magyarországi Németek Kutatóintézetének vezetője. A szobrot Szabó Zoltán plébános áldotta meg, imát mondott Papp László tiszteletes. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!