Krimi

2022.11.04. 12:45

Több ezer ügyfelet érinthet egy csalási kísérlet, a károsultak jelentkezését várják a hatóságok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek és egy magánszemélynek, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen a BRFK-nál vagy az MNB-nél - hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.

illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kamil Zajaczkowski

 A jegybank a jogosulatlan tevékenységek megakadályozása érdekében a piacfelügyeleti eszköztár több elemének egyidejű alkalmazásáról – azonnali tiltás mellett honlapblokkolásról, számlazárolásról – döntött.

 

A Magyar Nemzeti Bank előzetes bejelentés nélkül két fővárosi helyszínen, továbbá Pécsett és Debrecenben – próbaügyletkötést is magában foglaló – helyszíni ellenőrzéseket tartott hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása részeként a budapesti székhelyű, a www.falconkereskedohaz.hu címen elérhető honlapot is működtető Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft., valamint az azok tevékenységében érdemben közreműködő magánszemély tevékenységének áttekintésére. 

 

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a társaságok és a magánszemély végzett-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – „betét gyűjtése és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadása" és „pénzügyi szolgáltatás közvetítése" tevékenységeket.

 

A jegybank eddigi adatai szerint a Falcon Kereskedőház Kft. és a Falcon Benefit Kft. úgynevezett „Utalvány vásárlási szerződés"-t kötött számos befektetővel. Ebben arra vállaltak kötelezettséget, hogy amennyiben a befektető az általa féláron vásárolt utalványokat nem használja fel, ez esetben – jellemzően három hónap elteltét követően – azok névértékét, azaz a befektetők által átadott összeg kétszeresét fizetik vissza. 

 

Emellett egy úgynevezett „Utalvány kezelési megbízás" elnevezésű megállapodást is aláírtak a velük kapcsolatba kerülő személyekkel, melyben a befektetők díjazás ellenében megbízták a társaságokat, hogy az általuk vásárolt Falcon utalványokat „megőrizzék, kezeljék".

Engedély nélküli forrásgyűjtést lepleztek az utalványgyűjtéssel

Mivel az MNB rendelkezésére álló információk szerint az utalványokat jelenleg egyetlen szolgáltatónál sem lehet felhasználni, továbbá a befektetők az utalványokra jellemzően eleve nem is tartottak igényt,

 

Az MNB-nek oka van feltételezni, hogy az utalványokra történő hivatkozás csupán az engedély nélküli forrásgyűjtési tevékenység leleplezésére szolgált

 

 

Mivel a három hónapra ígért 100 százalékos garantált hozam irreálisnak tekinthető, ezért az MNB rendelkezésére álló adatok – a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett – annak a lehetőségét is felvetik, hogy a vizsgált konstrukció eleve csalásra, illetve piramisjáték szervezésére irányult.

 

A vizsgált tevékenység rendkívül kiterjedt, a már beszerzett bizonyítékok alapján a társaságok, illetve a magánszemély együttesen
mintegy 4-5 ezer hazai befektetővel léptek kapcsoltba. 

 

A jegybank ezért ma közzétett végzésében piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a Falcon Kereskedőház Kft.-nek, a Falcon Benefit Kft.-nek, illetve a magánszemélynek, hogy bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek.

 


Zárolták a bankszámlákat is

Az MNB eltiltó végzése alapján a jogosulatlan szereplőknek – többek között – a tevékenységük népszerűsítésére alkalmas honlapjuk működtetésével is fel kell hagyniuk. Mivel azonban az MNB korábbi piacfelügyeleti tapasztalatai alapján erre önkéntesen jellemzően nem került sor, ezért az MNB a múlt évben jogszabály-módosítást kezdeményezett. Az ennek nyomán hatályba lépett új szabályok alapján az MNB a befektetők érdekeinek megóvása érdekében elrendelheti a jogosulatlan tevékenységre vonatkozó adatokat tartalmazó honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. Ezen döntés kötelezettje valamennyi elektronikus hírközlési szolgáltató, végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szervezi. A befektetők védelme érdekében első ízben jelen ügyben rendelte el az MNB a társaságok által használt www.falconkereskedohaz.hu címen működő honlap ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. Ezen intézkedés technikai végrehajtása jelenleg is folyamatban van.

 

Emellett az MNB – az érintett bankokkal koordinálva – számos bankszámla zárolását is elrendelte, ezáltal mintegy 2 milliárd forintot biztosítva az érintett társaságok és magánszemélyek tevékenysége okán esetlegesen kárt szenvedő befektetők későbbi kártalanítására. 

 

Aki az érintett társaságok tevékenységéről érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át és azt nem kapta vissza, jelentkezzen a BRFK-nál vagy az MNB-nél - hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában