Fájdalom

2022.04.06. 14:03

Küzdött, az utolsó lélegzetvételig - Nyilvánosságra hozták a Kossuth-barlangban meghalt búvár fotóját

Szabadidejében, kutatómunka során végzett merülés közben a jósvafői Kossuth-barlangban, baleset következtében életét vesztette a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtőrzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóbúvára.

 

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester 2008. május 16-án került a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokság állományába búvárként, de beosztott tűzoltói feladatokat is ellátott. Számos nagy tűz-, illetve káreset felszámolásában bizonyította bátorságát, rátermettségét. Szakmáját kiválóan ismerte, az egyik legtapasztaltabb búvár volt az állományban - írja oldalán a katasztrófavédelem.

Szabadidejében barlangi kutató búvárként is dolgozott, e területen is nagy gyakorlatot szerzett. Többször vett részt külföldi kutatóexpedíciókban, szakértők szerint hazánkban mindössze hat-nyolc búvár rendelkezik az övéhez hasonló tudással és tapasztalattal a barlangi kutató-búvár szakmában.

Képzett, magabiztos, aktív közösségi életet élő, jó kedélyű, igazi kolléga volt. Munkáját mindenkor nagy hivatástudattal és szorgalommal, a tűzoltóság iránti lojalitással végezte. Szolgálati évei alatt megszerzett tapasztalatával segítette az újonnan felszerelő búvárok beilleszkedését, nagyban hozzájárulva szakmai fejlődésükhöz. Szolgálaton kívül is lehetett rá számítani. Példamutató munkájával, segítőkészségével sokak tiszteletét, barátságát vívta ki.

Kiemelkedő munkája elismeréseként több alkalommal részesült elismerésben. A Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokságon 2014-ben bronzérmet szerzett hazánknak, a Hableány kirándulóhajó katasztrófája utáni kutatásban és mentésben végzett munkájáért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel ezüst fokozatával tüntették ki.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmestert az FKI igazgatója a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság saját halottjának nyilvánította.

 

A mi hősünk. Küzdött. Nem adta fel. Csak egy megoldás létezett számára, az, hogy kijut, az, hogy túléli.  Az utolsó lélegzetvételig. Így érdemes élni, csakis így. Isten veled, Márton!

- olvasható a katasztrófavédelem Facebook-oldalán.

 

 

A Terrorelhárítási Központ szerdai közleménye szerint több napig is eltarthat az a művelet, amivel felszínre hozhatják Mede Márton holttestét. 

Azt írták, hogy a bonyolult és összetett munka következő fázisában már a tragikus balesetet szenvedett búvár felszínre hozatalának körülményeit és technikai részleteit tervezik az érintettek.

Az előkészítő-tervező szakaszt követően a merülések a holnapi napon várhatóan megkezdődnek, azonban ez a fázis a rendkívüli körülmények miatt valószínűleg hosszú időt, esetleg több napot fog igénybe venni. 

Ez azért lesz ennyire hosszú, mert egy nagyon szűk és veszélyes járaton kell ehhez átjutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!