Gazdasági fórum

2024.03.02. 23:07

Nagy Márton: az Európai Uniónak részt kell vennie az állami támogatási versenyben

Az Európai Uniónak részt kell vennie az az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti állami támogatási versenyben - jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a törökországi Antalyában zajló konferencián.

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél a hitelgarancia intézmények szerepéről, eredményeiről és 2024. évi céljairól tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2024. február 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A miniszter nyilatkozatáról a tárca közleményben tájékoztatta szombaton az MTI-t. 

Mint írták: az Antalyában 2021-óta évente megrendezésre kerülő konferencián politikai döntéshozók, diplomaták és a tudományos világ elismert szereplői folytatnak eszmecserét a nemzetközi diplomácia, a politika és az üzleti élet aktuális kérdéseiről. Nagy Márton a tanácskozásnak a globális kereskedelem kihívásait elemző paneljén mondott beszédet. 

A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a nyugati országok gazdasági dominanciája véget érni látszik, mivel nem képesek olyan gyorsan alkalmazkodni az új trendekhez, mint ázsiai versenytársaik. 

"Minden nemzetgazdaság igyekszik a lehető legintenzívebben előmozdítani saját iparának fejlődését az úgynevezett új iparágak terén - mint például az elektromos autók, 5G, robotika, mesterséges intelligencia -, az Európai Unió azonban egyre inkább versenyhátrányba kerül" - idézték a közleményben a minisztert. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU rossz válaszokat ad a kibontakozó globális támogatási versenyre, ugyanis a maastrichti fiskális kritériumokhoz való visszatérés helyett, az Amerikai Egyesült Államok és Kína példáját követve az Európai Uniónak is részt kell vennie az  állami támogatási versenyben. Vagyis a közpénzek minél nagyobb részét kellene az EU-nak a versenyképesség növelésére fordítania - tette hozzá. 

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy 

az Egyesült Államok és Kína a következő öt évben a GDP-jük több mint 20-25 százalékát költi majd a gazdaságra, ezért az éves költségvetési hiányuk várhatóan 7-8 százalékos lesz.

 Ebben a helyzetben, ha az EU a gazdaság támogatása helyett, a költségvetési hiány 2-3 százalékos szinten tartásához ragaszkodik, az a versenyképesség feladását jelenti - vélekedett. 

Hangsúlyozta:

 Magyarországnak az a célja, hogy a keleti és nyugati tőke és technológiák találkozási pontjává váljon. 

A kormány munkájának, a többi között a keleti nyitás politikájának köszönhetően, Magyarország már ma is hidat képez a német autógyártók, mint az Audi és a kínai high-tech akkumulátorgyártók, mint a CATL között. Ráadásul a kínai BYD, az unióban elsőként Magyarországon kezdi meg elektromos autóinak gyártását, miközben a védelmi ipari termelés is növekedésnek indul, együttműködésben a német Rheinmetallal - sorolta. 

Nagy Márton kiemelte, hogy 

a beérkező közvetlen külföldi tőkebefektetések elősegítik az új technológiák elterjedését. 

A digitalizáció és az olyan technológiai innovációk, mint például a mesterséges intelligencia, nemcsak felgyorsítják és biztonságosabbá teszik a kereskedelmi folyamatokat, de hozzájárulnak a gazdasági növekedés fellendítéséhez is - mondta a  Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a konferencián a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában