Elismerés

2023.12.05. 12:01

Magyarország a világgazdaság fekete éveiben is hatalmas sikereket ért el (videó)

Szijjártó Péter a TDK Hungary Components Kft. friss beruházásának bejelentésén hangsúlyozta, hogy a japán tulajdonosi hátterű vállalat a Gyármentő Program segítségével fejleszti szombathelyi üzemét.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TDK Hungary Components Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Magyarország a világgazdaság fekete éveiben is hatalmas sikereket ért el, ami annak köszönhető, hogy a kormány az ellenzék nyomása ellenére kitartott addig eredményes gazdasági stratégiája mellett - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a TDK Hungary Components Kft. friss beruházásának bejelentésén aláhúzta, hogy a japán tulajdonosi hátterű vállalat a Gyármentő Program segítségével fejleszti szombathelyi üzemét.

Az állam által körülbelül 1,5 milliárd forinttal támogatott, 3,5 milliárd forintos értékű projekt keretében hőszivattyúrendszert és napelemeket telepítenek Szombathelyen, ahol a több mint harminc országban jelen lévő vállalat számos autóipari megrendelő számára állít elő termékeket - tájékoztatott.

Majd úgy vélekedett, hogy újabb elismerése a hazai gazdaságnak és munkavállalóknak, valamint a TDK és Magyarország közti partnerségnek, hogy a vállalat nemrég magyarországi jelenléte megerősítéséről döntött.

Beszédében arról számolt be, hogy az utóbbi években válságról válságra bukdácsolt a világ, teljességgel megbomlott az eddigi status quo, s új gazdasági korszak kezdődött, a krízisek nyomán pedig Európában több helyen is tömeges munkanélküliség alakult ki, gyárakat zártak be.

Leszögezte: mindennek ellenére Magyarország a világgazdaság fekete éveiben is óriási sikereket ért el, tavaly megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja, és idén is új csúcsok várhatók mindhárom területen.

"Jogosan merül fel a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges, hogyan lehet az, hogy a világgazdaság szenved, közben pedig a világgazdaságba mélyen integrálódott magyar gazdaság rekordokat dönthet" - közölte.

"Úgy, hogy egyik válság során sem adtuk fel az eredeti gazdasági stratégiánkat, nem váltottunk vissza a 2010 előtti válságokat előidéző, segélyalapú gazdaságpolitikára, hanem maradtunk a beruházásokat ösztönző, munkahelyek létrehozását támogató stratégiánál" - tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta, hogy a koronavírus-járvány alatt és az ukrajnai háború kitörését követően ugyanazokat a vitákat kellett megvívnia a kormánynak ugyanazon szereplőkkel, akik mind a két esetben azt hangoztatták, hogy a tömeges munkanélküliség elkerülhetetlen, ezért azt kell finanszírozni.

Mi azonban mindkét alkalommal úgy láttuk, s utólag bebizonyosodott, hogy igazunk volt, hogy (.) az állami forrásokat nem a munkanélküliség finanszírozására, hanem a munkanélküliség megelőzésének finanszírozására kell költeni

 - jelentette ki.

Arra emlékeztetett, hogy a pandémia alatt az állam 300 mintegy milliárd forinttal támogatta a vállalati beruházásokat, ami 253 ezer munkahely megmentéséhez járult hozzá. Majd az ukrajnai háború által okozott nehézségekre tekintettel meghirdették a Gyármentő Programot, amelynek keretében a vállalatok energiafüggetlenségének erősítését segítik elő. "Összesen 140 vállalat számára mintegy 150 milliárd forintnyi támogatást helyezünk ki annak érdekében, hogy minél nagyobb mértékben saját maguk állíthassák elő az általuk felhasznált energiát" - mutatott rá.

A miniszter végül a keleti nyitás stratégiájának eredményeit méltatta, amit szavai szerint bizonyít az is, hogy az ázsiai cégek jelenléte egyre hangsúlyosabb Magyarországon.

Ennek egyik pillére, hogy a japán vállalatok ma a kilencedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, kis híján 40 ezer embernek adnak munkát. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 2,5 milliárd eurós értéket ért el, s az idei év első kilenc hónapjában is 23 százalékos bővülést regisztráltak, ami újabb csúcs megdöntését vetíti előre.

A szombathelyi elektronikaialkatrész-gyártó vállalat, a TDK Hungary kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a támogatást saját finanszírozásával együtt megújuló energia felhasználásának bővítésére, energiahatékonyabb légtechnikai eszközök telepítésére, valamint a vállalat infrastrukturális berendezéseinek felügyeletét ellátó rendszer kiépítésére vonatkozó beruházások megvalósítására fordítja.

A beruházások jelentős mértékben hozzájárulnak a TDK Hungary Components Kft. energiapiaciár-kitettségének csökkentéséhez - írták közleményükben.

Hozzáfűzték: az új napelemes rendszer éves szinten 4000 háztartás éves energiaigényének megfelelő energiát termel. Ugyanez az energiamennyiség elektromos autóval több mint 60 millió kilométer megtételéhez lenne elegendő.

A vállalat az új energiahatékonyság-növelő beruházásnak köszönhetően éves szinten 2 ezer tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, amely több mint 150 ezer fa éves szén-dioxid megkötésével megegyező mennyiség. A beruházásnak köszönhetően a szombathelyi TDK szinte teljesen gázfüggetlenné válik - közölték.

Felidézték, hogy a TDK már az előző évben is sikeresen pályázott egy állami támogatásra, amelynek köszönhetően eddigi történetének legnagyobb, 2023-2026. között megvalósuló, 26 milliárd forint értékű beruházásához 6,6 milliárd forint egyszeri vissza nem térítendő támogatást kap a magyar kormánytól, ennek köszönhetően egy új üzletág érkezik Szombathelyre, elektromos autókhoz gyártanak majd szenzorokat - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában