Energiaválság

2023.09.12. 11:44

Sokan nem tudják megfelelően felfűteni az otthonukat Európában

Az Európai Unió lakosságának 9,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem sikerült rendesen felfűteni az otthonát az elmúlt évben – ismertette az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

MW

Illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

A legtöbb olyan választ, amely szerint az emberek nem tudták megfelelően melegen tartani az otthonukat Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Litvániában, Portugáliában, Spanyolországban és Romániában adták. Ezzel szemben a legjobb helyzetet Finnországban, Luxemburgban és Szlovéniában mutatta ki a felmérés. Magyarországon a válaszadók 4,7 százaléka válaszolta azt, hogy nem tudta  kellően melegen tartani az otthonát a fűtési időszakban.

Az energiaválság következményeként nőtt azok aránya, akik nem tudják megfelelően felfűteni az otthonukat
Forrás: Eurostat

A magyar mutató ennél sokkal rosszabb is volt, a balliberális kormányzások idején ugyanis az egekbe emelkedtek a tarifák, a magyar lakosság teljes mértékben kiszolgáltatottá vált az országban kialakult torz piaci helyzetnek – írja a Magyar Nemzet

A fordulatot az Orbán-kormány rezsicsökkentési politikája hozta el. Annak első lépése a 2010 nyarán bevezetett ármoratórium volt, maximalizálták az energiáért elkérhető összeg mértékét. A kormány ezt követően bevezette a hatósági árszabályozást, így 2013 és 2014 között több lépcsőben megvalósult a rezsicsökkentés, ráadásul az állam visszavásárolta a stratégiai ágazat vállalatait. Mindezek eredményeként akkor az unióban hazánkban csökkent legnagyobb mértékben a két energiaszegénységi mutató: a fizetési nehéz­séggel küzdő háztartások aránya 25-ről 15 százalékra esett, míg a felfűtés nehézségeivel érintettek aránya 15-ről 6 százalékra zuhant. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában