Ellátásbiztonság

2023.08.20. 21:31

Közel 300 millió köbméter gáz vásárlásáról állapodott meg az MVM és a török BOTAŞ energiavállalat

A kormány célja hazánk energiafüggetlenségének növelése, ennek érdekében köttetett a megegyezés a két vállalat között – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium vasárnap az MTI-t.

MW

A MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) Ügyfélszolgálat Észak-pesti Ügyfélszolgálati Iroda bejárata a főváros XIII. kerületében, a Béke téren

Forrás: MTVA/

Fotó: Bizományosi: Róka László

Közleményükben azt írták: a két társaság további együttműködési lehetőségeiről – többek között a folyamatban lévő CCGT beruházásokról – Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, az MVM igazgatóságának elnöke megbeszélést folytatott Alparslan Bayraktar török energiaügyi miniszterrel vasárnap Budapesten. 

Az egyeztetésen részt vett továbbá Burhan Özcan, a BOTAŞ török állami energiatársaság vezérigazgatója, Mithat Aydin, a társaság vezérigazgató-helyettese, Fazekas László, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese és Fritsch László, a MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatója.

Emlékeztettek: 

a háború és szankciók okozta nemzetközi energiaválság egész Európában veszélybe sodorta az ellátás biztonságát és történelmi magasságokba növelte az energiahordozók világpiaci árát.

Jelezték, hogy a magyar kormány ebben a helyzetben is mindent megtesz az ellátásbiztonság megőrzéséért és az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családok számára. Ezért kiemelten fontos a stabilitás fenntartása, amiben a korábbiaknál is jobban felértékelődött az európai földgázellátás alternatív, stratégiai jelentőségű diverzifikációjának otthont adó Törökország szerepe.

A tárgyaláson a felek méltatták a BOTAŞ és az MVM Csoport együttműködését, amelyben a magyar cég – a korábbi tárgyalások eredményeképpen – összesen 275 millió köbméter földgázt vásárol meg török partnerétől.

A földgázkereskedelmi szerződés részleteit ez év végéig dolgozzák ki a felek, így a társaságok a jövőben is folytatják az egyeztetéseket – olvasható a tárca közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában