Új stratégia

2022.03.23. 14:35

Szijjártó: az idei év legnagyobb magyar beruházását hajtja végre a MOL Tiszaújvárosban (videó)

A Mol Petrolkémiai Zrt. hatvanöt milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiszaújvárosban.

A tárcavezető az alapkőletételen arról számolt be, hogy a 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez a vegyipari alapanyagok gyártásával foglalkozó vállalatnál.

Beszédében kiemelte, hogy 

ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre. Örömtelinek nevezte, hogy a Mol az új világgazdasági realitásokra reflektálva következetesen viszi végig új stratégiáját, amely szerint a feldolgozott kőolajat már kevésbé üzemanyaggá, semmint tartós fogyasztási cikkek gyártására alkalmas alapanyaggá érdemes felhasználni.

Rámutatott, hogy a cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna széndioxid kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is "konvergál a nullához".

Szijjártó Péter ezt követően érintette az európai energiaellátást sújtó "drámai kockázatokat" is, és figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború is ilyen.

"Oroszország nagy szerepet játszik egész Európa és benne Magyarország energiaellátásában is. Nem egy magyarspecifikus ügyről van szó, nem olyan helyzetről, ami miattunk alakult ki, hanem európai jelenségről" - hangsúlyozta.

Ennek kapcsán pedig leszögezte, hogy az energiahordozók szállítása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. "Kell hozzá forrás és szállítási útvonal, ha a kettőből az egyik nincs meg, akkor már nem tudunk a dologról érdemben beszélni" - fogalmazott.

Márpedig szerinte "az európai energiaszállítási struktúra átalakítása nem napok, hetek vagy hónapok, hanem évek, ráadásul hosszú évek kérdése".

A miniszter kiemelte: a kormány ezért elutasítja a magyar háztartásokra és iparra aránytalan terheket jelentő szankciók elfogadását. "Szerencsére nem vagyunk egyedül Európában ezzel a racionális álláspontunkkal, ugyanakkor az is biztos, hogy mi végig ki fogunk tartani ezen álláspontunk mellett" - mondta.

Végül pedig arról is beszámolt, hogy

 a 95 ezer embernek munkát adó magyar vegyipar termelési értéke tavaly 42 százalékkal nőtt, s így megközelítette a 8000 milliárdot forintot, míg a bővülés mértéke idén januárban 44 százalékos volt.

Hernádi Zsolt, a Mol elnöke felszólalásában kijelentette, hogy mára a fenntartható vegyipar fellegvárát hozták létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Továbbá hangsúlyozta, hogy napjainkban az ellátási láncok újraalakulóban vannak, újra kell gondolni az eddig kész tényként kezelt megoldásokat, ami felgyorsítja az iparági transzformációt. "Egyszerre kell gyorsnak és okosnak lennünk" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában