Beruházás

2022.03.11. 13:40

Szijjártó: a magyar gazdaság az EU szégyenpadjáról az élvonalba tört (videó)

A magyar gazdaság, a sorozatos válságok ellenére, 2010 óta az Európai Unió szégyenpadjáról az élvonalba tört – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Salgótarjánban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Fort-Bau Therm Zrt. beruházásának átadásán arról számolt be, hogy a magyar tulajdonú építőipari cég két ütemben megvalósuló, 500 millió forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez a kormány 200 millió forint támogatást adott, így „bebetonozva” 110 munkahelyet.

2010-ben az ország a tönk szélén állt. Az új jobboldali kormány azonban meghirdette a munkaalapú társadalomra épülő gazdaságpolitikai stratégiát, amely eredményesnek bizonyult és ezzel az európai gazdaság élvonalába tört az ország

– emlékeztetett a miniszter.

Beszédében aláhúzta, hogy Magyarország tavaly, a válság ellenére is a rendszerváltást követő időszak legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a GDP-növekedés, a foglalkoztatottság, a beruházások és az exportteljesítmény rekordja is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezen csúcsok megdöntésében nagy szerepe volt a gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is. Mint mondta, a szektor 2017-ben meredek növekedési pályára állt, amelyet ugyan a koronavírus-válság valamelyest megtört, de termelési értéke tavaly 13 százalékos bővülés után ismét 5400 milliárd forint körül volt.

Rámutatott, hogy a krízis során a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett annak megelőzésére fókuszált, s meghirdette minden idők legrobosztusabb beruházásösztönzési programját. Ennek köszönhetően pedig „Magyarország végül győztesen jött ki a válságból, erősebben, mint amilyen állapotban belekerült” – mondta.

A miniszter bátornak nevezte a programban részt vevő 1434 vállalatot. Mint mondta, ezek mintegy 80 százaléka hazai tulajdonban van, ami ugyancsak a magyar gazdaság erejét mutatja.

Hozzátette: Nógrád megyében 18 cég vett részt a programban, amelyek összesen 13 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásával, így segítve 5300 munkahely megmentését.

Borítókép: Skuczi Nándor, a Nógrád megyei Közgyűlés elnöke, Kovács József, a vállalkozás vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Becsó Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) a Fort-Bau Therm Zrt. üzemében a vállalkozás beruházását ismertető sajtótájékoztató után Salgótarjánban 2022. március 11-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában