Vidékfejlesztés

2022.03.02. 15:10

Rég nem látott módon fejlődtek a magyar kistelepülések

A kistelepülések fejlődésének egyik motorja a 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett, 2019-ben elindított Magyar falu program – mondta Gaal Gergely .

Rég nem látott módon fejlődtek a kistelepülések az elmúlt években Magyarországon – közölte a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa szerdán, a több mint hétszáz lakosú Jászágón tartott sajtótájékoztatón.

Gaal Gergely elmondta: a kistelepülések fejlődésének egyik motorja a 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett, 2019-ben elindított Magyar falu program.

Hozzátette: a program a helyi életminőség javítását célzó támogatásokat nyújt kizárólag hazai forrásokból az ötezernél kevesebb lakosú településeknek.

Gaal Gergely szólt arról, hogy a programban több száz milliárd forint értékű támogatást kaptak a kistelepülések. Kitért arra, hogy számos településen a program egyik pillérének, a „falusi csoknak” köszönhetően is a népességcsökkenés növekedésbe váltott át. Jász-Nagykun-Szolnok megyébe a program pályázati keretéből eddig több mint 5,2 milliárd forint értékű támogatás érkezett, ebből a Jászságba több mint egymilliárd forint – ismertette.

Kiemelte: a magyar kormány fontosnak tartja a vidék felemelését, értéknek tekinti a vidéket és az ott élő embereket. Hozzátette: a támogatási rendszer folytatásához arra van szükség, hogy április után is olyan politikai közösség vezesse az országot, amely „nem lenézi a magyar vidéket, hanem amelyik fel akarja azt emelni, hiszen nincs magyar jövő magyar vidék nélkül” – fogalmazott.

Pócs János, a Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje arról beszélt, hogy több mint egymilliárd forint értékű fejlesztés érkezett a Jászságba a Magyar falu programnak köszönhetően. A jászsági kistelepülések 2010 előtt elnéptelenedtek, a közúthálózat járhatatlanná vált, nem volt munkahely, az önkormányzatok eladósodtak. Ezen kellett változtatni: munkahelyeket teremtettek a Jászságban is, az önkormányzatok adósságát átvállalták, az önkormányzati épületek korszerűsödtek és a közúthálózat is megújult – sorolta.

Hangsúlyozta: a vidéken élők életminősége, az oktatás színvonala soha nem függhetett attól a kormányzásuk ideje alatt, hogy egy település mennyi iparűzési adóval rendelkezik. Minden település, minden ember, gyermek egyformán fontos - emelte ki, megjegyezve: erről szóltak a Terület-és településfejlesztési operatív program fejlesztései. Szólt arról, hogy a magyar kormány családtámogatási rendszert is kidolgozott. Több helyen kétszer, van ahol négyszer több gyermek születik, mint korábban – fűzte hozzá.

Borbás Zoltán (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: a Magyar falu program hasznos és alkalmas kiegészítője a megyei közgyűlés által koordinált Terület-és településfejlesztési operatív programnak. Megköszönte a kormány támogatását, példaértékűnek nevezve, hogy hazai forrásból ilyen fejlesztések tudnak megvalósulni a magyar vidéken.

Mozsár Lászlóné (Fidesz-KDNP), Jászágó polgármestere arról beszélt, hogy a településre több mint 81 millió forint érkezett a Magyar falu programban. A fejlesztések között említette, hogy megújult a művelődési ház, az ott dolgozók számára egyéves bértámogatást is kaptak, tanyabuszt vásároltak, felújították a házasságkötő-termet, folyamatban van az idén ötvenéves óvoda felújítása – számolt be.

Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója elmondta: a zrt. 2021-ben mintegy 50 kilométer utat újított meg a megyében, csaknem 7 milliárd forint értékben, idén pedig mintegy 80 kilométer út felújítását tervezik, mintegy 20 milliárd forintból. Az útfelújítások több program forrásaiból valósulnak meg, ezek egyike a Magyar falu program. Az MFP keretében megyei szinten 2021-ben 6 milliárd forint értékben, 2022-ben pedig várhatóan több mint 10 milliárd forint értékben fognak felújításokat megvalósítani. A Jászságban tavaly mintegy 1,5 milliárd forint értékű felújítási munkát végeztek, 2022-ben várhatóan 3 milliárd forintot fordítanak felújításra, amelyek között szerepelni fognak a Pusztamonostor és Jászárokszállás közötti még fel nem újított szakaszok is – mondta.

Gaal Gergely elmondta: Pócs Jánossal szerdán Jászágó után ellátogatnak Pusztamonostorra, Jászfelsőszentgyörgyre és Jásztelekre is; a négy településen eddig több mint 300 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a Magyar falu program forrásaiból az elmúlt években.

Borítóképünkön Gaal Gergely miniszteri biztos. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában