építőipar

2021.11.15. 07:37

Nő az építőanyagok ára, de hiány nem lesz

Átlagosan 20 százalékkal drágulhatnak januártól az építőanyagok a gyártókat sújtó költségemelkedések miatt, de áruhiány most nem lesz – írja hétfői számában a Világgazdaság.

Tata, 2020. április 15. A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai egy tatai önkormányzati bérlakás felújításán dolgoznak 2020. április 15-én. A nonprofit kft. egyszerûsített munkaviszonyban - napi bejelentéssel - városüzemeltetési feladatok ellátására foglalkoztat olyan helyi munkavállalókat, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkájukat. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A hazai gyártók elkötelezettek a termelés fenntartása mellett, ezért nem tart a magyarországi építőanyaggyárak leállásától Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke, ugyanakkor a lapnak elmondta: a hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója a jelenlegi energiaárszinttel számolva költségvezérelt, 10–30 százalék közötti áremelést indokol az építőanyag-gyártásban.

Tibor Dávid szerint ez szinte minden építőanyagot érint, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben.

Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás

– jelezte.

Kifejtette: a jövő évtől fokozatosan megjelenő, az energiaköltség indukálta áremelések előtt nem sokáig élvezhették a piaci szereplők az alapanyagok piaci korrekcióját. Egyik építési termék ára sem tudott visszatérni az egy vagy fél évvel korábbi szintre, ráadásul a bérköltségek, a csomagolási és a szállítási költségek is folyamatosan emelkedtek időközben.

Elmondta: az építőanyag-gyártók az elmúlt években sokat költöttek energiahatékonysági és kapacitásbővítő beruházásokra, ám ilyen mértékű energiaár-emelkedésre senki sem volt felkészülve. Ezért a hazai gyártók arra készülnek, hogy közösen fordulnak a kormányzathoz a vállalati energiaárak megfékezését szorgalmazva, az üzemanyagok hatósági árazásának mintájára.

Az építőanyag-piacon közös érdek egy újabb krízishelyzet elkerülése, és a nagyarányú drágulás ilyen szituációhoz vezetne – érvelnek.

A korábbiaknál nagyobb mértékű áremelés ugyan a költségek megugrása miatt egyre valószínűbb, Tibor Dávid felvásárlási lázra nem számít, mondván: noha a termelés teljes kapacitáson zajlik, raktárra senkinek sem volt lehetősége termelni az idén, így nincs mit felvásárolni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!