újraindult a gazdaság

2021.10.25. 14:58

Szijjártó: sikeresnek bizonyult a kormány válságkezelési stratégiája (videó)

Sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csillapítását, a tömeges munkanélküliség megelőzését célzó magyar kormányzati stratégia – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Szeged, 2021. október 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Naturtex Kft. új üzemének ünnepélyes megnyitóján Szegeden 2021. október 25-én. A 3,8 milliárd forintos fejlesztéshez az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott, amiért cserébe a cég kötelezettséget vállalt 164 munkahely megőrzésére, illetve 150 új munkavállaló foglalkoztatására.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A tárcavezető a NATURTEX vállalatcsoport új szegedi gyártó- és irodaépületének átadásán vett részt.

A 3,8 milliárd forintos fejlesztéshez az állam 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott, amiért cserébe a cég kötelezettséget vállalt 164 munkahely megőrzésére, illetve 150 új munkavállaló foglalkoztatására.

A projekt eredményeként a világ több mint 40 országában jelen lévő, 85 százalékos exporthányaddal rendelkező NATURTEX éves kapacitása mintegy 40 százalékkal bővül.

Beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-világjárvány miatt „egyedülálló” volt az elmúlt időszak, amilyenre a „mi nemzedékünk életében nem igazán volt még példa”.

Globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 40 százalékkal visszaestek a beruházások és 5 százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. Ezzel szemben Magyarországon az előző negyedévben 18 százalékos volt a gazdasági növekedés, tavaly beruházási rekord született,

továbbá 4,7 millióan dolgoznak, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Leszögezte: fentiek egyértelműen a tömeges munkanélküliség megelőzésére, az emberek munkában tartására összpontosító magyar stratégia sikerességét bizonyítják.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban a családi tulajdonban lévő, vidéki vállalkozások, amelyek a világpiacon is egyre versenyképesebb termékeket állítanak elő. Az ilyen társaságokat a „jövőbeli gazdasági növekedés zálogainak” nevezte, mondván, azok mindig szem előtt fogják tartani a helyi közösségek érdekeit.

A miniszter arról is beszámolt, hogy a magyar textilipar termelési értéke az idei év első nyolc hónapjában 13 százalékkal nőtt, s az ágazat több mint 43 ezer embernek ad munkát az országban.

Végezetül pedig közölte, hogy Csongrád-Csanád megyében az utóbbi másfél évben harminc beruházás indult meg a kormány által a legnehezebb időszakban meghirdetett támogatási programnak köszönhetően, összesen 15 milliárd forint értékben. Ehhez az állam hatmilliárd forintot biztosított, ami hozzájárult 4700 munkahely megóvásához.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Naturtex Kft. új üzemének ünnepélyes megnyitóján Szegeden 2021. október 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!