újraindulás

2021.10.04. 18:41

Közel félmilliárd forintból újult meg a kisvasút Tiszakécskén (videó)

Augusztusban volt ötven éve, hogy elindult a kisvasút, amely tizenkét év szünet után most kibővített sínpályán és felújítva indulhatott újra.

Átadták a felújított és kibővített keskeny nyomtávú Tisza-Parti Kisvasutat Tiszakécskén. 20211002 Tiszakécske Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Közel félmilliárd forint pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból újították fel, illetve bővítették a keskeny nyomtávú Tisza-parti kisvasutat Tiszakécskén – közölte a település fideszes polgármestere az MTI-vel.

Tóth János elmondta:

augusztusban volt ötven éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amely tizenkét év szünet után most kibővített sínpályán és felújítva indulhatott újra.

A városi kisvasút felújítási munkálatai tavaly ősszel kezdődtek, amelynek során az eredetileg 1,2 kilométeres sínpár egy részét elbontották, és a megmaradó 600 méteres pályaszakaszhoz további 1000 métert építettek, így ma már a Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig öt megállón keresztül utazhatnak a Tiszakécskére látogatók – sorolta.

A kisvasút útvonala a környékbeli turisztikai látványosságokat köti össze, ezzel is javítva a belföldi turizmus lehetőségeit – fogalmazott a polgármester.

Tóth János kiemelte: a kisvasútnak a végállomásain kívül három megállóhelye van: az elsőt a Miskó István sétány játszóterénél, a másodikat a szintén a sétányon található, májusban átadott 21 méteres csúcsmagasságú új kilátónál, a harmadikat pedig a sportcentrum mögött, a tervezett új közösségi térnél, a Zsibongónál alakították ki.

A projekt keretében mozdonyszín is épült, a mozdonyt és a vagonokat pedig eredeti állapotukba állították helyre.

Az új szakasz, a kilátó és a mozdonyszín építésére, valamint a gördülő szerelvény felújítására 235 millió forintot nyert a város még 2016-ban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálása alatt álló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Az ajánlatok beérkezésekor azonban kiderült, hogy ez az összeg nem lesz elég a beruházás fedezetére, így az előző év tavaszán a vasúti pálya felújításához és az új szakasz megépítéséhez 222 millió forint támogatást biztosított az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A városnak ezen túl 14 millió forint önerőt kellett biztosítania, hogy a projekt összesen 471 millió forintból megvalósulhasson – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!