szükség van rá

2021.10.13. 15:40

A vállalkozások vezetésének generációváltását segítő program indult

A vállalkozások vezetésének generációváltását segítő program indult Evolúció – megújuló vállalkozások programja néven, amelyre 2022. augusztus 31-éig várják a jelentkezéseket – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.

György László hangsúlyozta,

a generációváltás sikere a közeljövőben százezrek sorsát érinti, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon 53 ezer olyan vállalkozás van, amelynek vezetője 65 év körüli,

ez a vállalkozói csoport adja a versenyszférában foglalkoztatottak 8 százalékát, a teljes vállalati hitelállomány 6 százalékát, és a teljes vállalati árbevétel 4 százalékát.

György László kiemelte, a generációváltást segítő program célja, hogy patrióta módon elismerje az 1980-as, 1990-es években első vállalkozásindító generáció több évtizedes munkáját, és segítse őket a további működtetésben.

Az ITM államtitkára rámutatott arra,

a programmal azt is szeretnék elérni, hogy a cégvezető nyugdíjba vonulásával a vállalkozás lehetőség szerint magyar tulajdonban megmaradjon.

Megjegyezte, a stabil foglalkoztatás, és a biztos megélhetés kulcsa nemcsak az, hogy legyenek erős magyar vállalkozások, hanem az is, hogy ezek fenn tudjanak maradni, amihez idővel elkerülhetetlen a „stafétabot átadása”.

György László szólt arról, a cégátadás és az utódlás lebonyolítása hosszú távú stratégiai és pénzügyi tervezést, tudatos vállalkozói hozzáállást igényel, ezért abban is szeretnék segíteni a vállalkozásokat, hogy a generációváltás ne megtorpanás, hanem megújulási lehetőség legyen.

Az ITM államtitkára ismertette, hogy a programban komplex tanácsadói szolgáltatást vehetnek igénybe a vállalkozások, az ingyenesen tanácsadással a cégérték meghatározásában, az átadási folyamat tervezésében, valamint a továbblépéshez szükséges finanszírozási forma megtalálásában segítenek.

A programba olyan vállalkozások jelentkezését várják, amelyek legalább 5 lezárt üzleti évvel rendelkeznek, kettős könyvvitelt vezetnek, a tulajdonos életkora 55 év vagy afeletti.

Jelentkezni az evolucio.ifka.hu oldalon lehet ügyfélkapu azonosítóval, 2022. augusztus 31-éig – sorolta az ITM államtitkára.

György László elmondta, annak érdekében, hogy a program ténylegesen kiszolgálja a vállalkozásokat, a módszertan finomhangolására mintaprojekt keretében már öt vállalkozás számára készítettek átadási tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!