szakképzés

2021.07.01. 09:15

Egy éve keresnek többet a szakképzésben oktatók

A kormány célja, hogy jobbá, rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a szakképzést, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése. A 2020 júliusával bevezetett, átlagosan 30 százalékos béremelés mellett az elmúlt tanévben már a szakmaszerzésre törekvő diákok is ösztöndíjat kaphattak – emlékeztetett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Nagykanizsa, 2021. március 2. Hofstetter Zsolt fémiparigyártás-elõkészítõ tanuló (b) és Tóth Antal szakoktató mester a fémmegmunkálást gyakorolják a mûhelyiskola program keretében megtartott gyakorlati oktatáson a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanmûhelyében 2021. március 2-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával megvalósuló mûhelyiskola program piacképes részszakmához juttathatja a hagyományos oktatási rendszerbõl kiesõ fiatalokat. Az új típusú képzés kísérleti jelleggel már kilenc szakképzõ intézményben és két egyházi, karitatív szervezetnél érhetõ el. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A kormány éves szinten 35 milliárd forintot biztosított mintegy 35 ezer szakképzésben oktató tavaly júliustól érvényes béremeléséhez. Az intézkedéssel teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszer jött létre. A változások nemcsak a frissdiplomás fiatalok számára tették vonzóbbá a szakképzést, hanem a vállalkozásoknál dolgozó szakemberek oktatásba való bevonását is megkönnyítik.

„Azon dolgozunk, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért erősítettük meg a szakképzési rendszert. A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak.

A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket arra ösztönözzük, hogy vegyenek részt a következő nemzedékek képzésében: ezért is emeltük meg a szakképzésben oktatók fizetését. Továbbá tavaly szeptember óta, felmenő rendszerben bért vagy ösztöndíjat biztosítunk a diákoknak” – hangsúlyozta Schanda Tamás.

A szakképzés a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sokféle életpályát alapozhat meg. Az érettségit is adó technikumok egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba. Aki mielőbb munkába állna, hamar keresett, jól fizető szakmát szerezhet. A vállalkozásokkal és az egyetemekkel is egyre szorosabban együttműködő intézmények megbízható elhelyezkedési lehetőségekhez és tisztességes bérekhez segítik tanulóikat.

A megújult szakképzés sikerességét igazolja, hogy a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot technikumba vették fel idén.

A 2021-es felsőoktatási felvételi eljárásban pedig a tavalyinál mintegy ötödével többen, 22 ezren jelentkeztek szakgimnáziumi, szakközépiskolai és technikumi végzettséggel első helyen alap- és osztatlan képzésekre vagy felsőoktatási szakképzésbe.

Borítókép: Hofstetter Zsolt fémiparigyártás-előkészítő tanuló és Tóth Antal szakoktató mester a fémmegmunkálást gyakorolják a műhelyiskola program keretében megtartott gyakorlati oktatáson a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanműhelyében 2021. március 2-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!