Közlekedés

2021.07.07. 20:09

A budapesti repülőtér is csatlakozik a V4+ elnevezésű együttműködési csoporthoz

Huszonnégy közép-európai repülőtér, köztük a budapesti, csatlakozik a V4+ elnevezésű, tapasztalat- és információcserét, valamint a külső források pályázását is célzó, hét országot egyesítő együttműködési csoporthoz – közölte a Lengyel Repülőterek (PPL) állami vállalat sajtószolgálata szerdán.

A V4+ elnevezésű, huszonnégy magyarországi, csehországi, szlovákiai, ausztriai, horvátországi, szlovéniai és lengyelországi repülőteret – a legnagyobbak közül a bécsit, a budapestit és a prágait – egyesítő csoport egyelőre egy informális szervezet, végső jogi formáját a legközelebbi hetekben dolgozzák ki – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben, amely szerint újabb csatlakozókat is várnak a szervezetbe.

A PPL kezdeményezésére alakuló csoport alapító találkozóját szerdán tartották meg online formában a repülőtéri üzemeltetés szakértőinek részvételével, a következő egyeztetést szeptemberre tervezik Varsóban – tudatja a PPL.

A csoport létrehozását azzal indokolják, hogy a koronavírus-járvány jelentősen megnehezítette világszerte a repülőterek működését. „A fokozatosan visszatérő légiforgalom viszont bizalmat ébreszt, hogy már túl vagyunk a nehezén” – írják. A repülőterek előtt álló kihívásokkal azonban nehéz lesz szembesülni kölcsönös támogatás nélkül – teszik hozzá.

Kiemelik a gyors információcsere, valamint a közös szabályok kidolgozásának szükségességét, a tervek között szerepel a közös projektek megvalósítását célzó külső források beszerzése, ezen belül a visegrádi csoporthoz (V4) kötődő eszközök felhasználása is.

A szeptemberi varsói találkozón a többi között a nemzetközi légiforgalmi jog módosításai kapcsán kiadandó közös álláspontot vitatják meg, napirendre tűzik a képzések közös szervezését, a turizmus és a kultúra népszerűsítését, a repülőterek biztonságáról, ezen belül a kiberbiztonságról szóló információcserét – közölte a PPL.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!