sikeres válságkezelés

2021.05.18. 08:20

Válságállónak bizonyult a Szép-kártya

A kártya felhasználásának szabályai a járvány alatt többször módosultak azért, hogy be tudja tölteni piacösztönző funkcióját.

Már látszódnak a turizmus sikeres válságkezelésének jelei itthon: a vállalkozások célzott, közvetlen támogatását a szállásadás, vendéglátás, szabadidős tevékenységek területén a Széchenyi-pihenőkártya (Szép-kártya) is biztosítja úgy, hogy a béren kívüli juttatások személyenként több százezres összegét a kártyatulajdonosok az aktuális fogyasztási igényeik szerint szabadon költik el ezen a területen – írja a Magyar Nemzet.

A kártya felhasználásának szabályai a koronavírus-járványban több alkalommal módosultak annak érdekében, hogy be tudja tölteni piacösztönző funkcióját – mutatott rá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Friss elemzésükben felidézték: a belföldi turizmus motorjaként ismert kafetériaelemet tavaly tavasszal a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében tovább erősítette úgy, hogy a juttatás után fizetendő szociális hozzájárulási adót elengedte, egyúttal jelentősen megemelte a munkáltató által adható keretösszeget.

A munkáltatók

a versenyszférában a korábbi 450 ezer forint helyett évi 800 ezer forintot adhattak pihenési célokra, míg a közszférában az eddigi 200 ezer forint helyett maximum 400 ezer forintot.

Az időben megtett adócsökkentő lépéssel a kártya összes közterhe 32,5 százalékról 15 százalékra csökkent. Az adómentességet többször meghosszabbította a kabinet, legutóbb ez év június 30-ig.

Emlékezetes, az előző hónapban újabb fontos döntés született, amely a szállodák, éttermek, élménypontok kényszerű üzemszünete alatt felhalmozódott, elköltetlen rekreációs összegek átmentését szolgálja.

Elrendelték, hogy

2021 végéig a kártyatulajdonosok mindegyik alszámláról költekezhetnek bármekkora összegben

az egyes alzsebek által lefedett szolgáltatásokért. 2019 óta egyébként nem szűnnek meg a feltöltött, lejárt éves összegek, hanem a fel nem használt egyenleg a banknál marad, amely ezután havonta díjat számol fel, ám ezt sem szedték be tavaly a járvány okozta krízishelyzetben – foglalta össze a gazdaságkutató.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének adatai szerint a béren kívüli juttatások a GDP 1,5 százalékának megfelelő pénzt mozgatnak meg évente, a legdinamikusabban a Szép-kártya felhasználása bővült – köszönhetően a kedvező adózási környezetnek. Tavaly 1,8 millió pihenőkártya volt forgalomban, a költekezés húsz százalékkal nőtt 2019-hez képest, ami 35 ezer beváltóhelynek jelentett potenciális bevételt. A szövetség 2016-os adatai alapján a Szép-kártya

egy négyszemélyes családban eddig 150-160 ezer forintnyi irányított fogyasztást jelenthetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!