energetika

2021.02.04. 09:15

Gyorsuló fejlődést lát az energiahivatal elnöke

Az energetika világszerte egyre gyorsabban fejlődik, a fogyasztás növekedése ezért javuló hatékonysággal párosulhat – fejtette ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke.

Horváth Péter János a Figyelő hetilap csütörtöki interjújában a változások közül kiemelte a villamosenergia-piacok összekapcsolódását, az új technológiák és működési modellek kialakulását, az energetikai okostechnológiák térnyerését.

Hamarosan akár maguk a fogyasztók is az energiapiacra léphetnek, energiaközösségek jöhetnek létre – tette hozzá. Magyarország szempontjából különösen fontosnak nevezte, hogy bővülnek a földgázbeszerzés lehetőségei, hiszen így alacsonyak maradhatnak a rezsiköltségek. A legfőbb beszállító továbbra is Oroszország lesz, de Horváth Péter János üdvözölte, hogy októberre Szerbia felől új útvonal épül ki, valamint azt, hogy hamarosan a Kaszpi- és a Fekete-tenger felől is lehetővé válhat a beszerzés.

Magyarországon az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott fogyasztók 2014 óta változatlan áron kapnak földgázt, és a belföldi árszint továbbra is a legalacsonyabb az EU-ban – hangsúlyozta. A MEKH vezetője a belföldi energiatermelésről szólva méltatta a háztartási méretű napelemek és naperőművek terjedését. Együttes beépített kapacitásuk az elmúlt öt évben több mint a tízszeresére nőtt, de nem szabad elfelejteni, hogy a kihasználtságuk mindössze 15-16 százalék körüli, hiszen éjszaka vagy borús időben nem képesek villamos energia előállítására. A napelemes rendszerek mellett ezért nélkülözhetetlenek a folyamatosan működő erőművek, de Horváth Péter János zöldtávhőrendszerek kialakítását, a biomassza, a biogáz és a geotermikus energia szélesebb körű fűtési felhasználását, valamint a környezetbarát közlekedés ösztönzését is szükségesnek tartja. Hozzátette, hogy a hulladékra feldolgozható és hasznosítható nyersanyagként kell tekinteni, az illegális hulladékok ellen pedig nem csupán azok felszámolásával kell küzdeni, hanem az újraképződés megelőzésével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!