K+F

2021.01.13. 15:50

Megnyílt az idei OTKA-pályázat, 12,9 milliárd forintnyi kerettel

Schanda Tamás: újabb jelentős tudományos támogatás, csaknem 13 milliárdra pályázhatnak a kutatók.

Közel 13 milliárd forintra pályázhatnak a kutatók a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) most megnyílt pályázatán – írta az MTI, Schanda Tamás bejelentése nyomán.

A parlamenti és stratégiai államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint arról is beszélt, hogy a korábbinál kevesebb adminisztrációval, bürokratikus munkával nyerhető el támogatás az alapkutatási projektekhez.

„A kormány számára kiemelten fontos a tudományos élet és a KFI-tevékenység támogatása, hiszen ahogyan arra a koronavírus-járvány is rámutatott,

a felfedezések és új, korszerű megoldások által az egész ország, a teljes nemzetgazdaság erősödik.

Az NKFIH által meghirdetett idei OTKA-felhívás pályázói felülete már elérhető. A kiírást megemelt támogatás, könnyített adminisztráció, mindenki számára elérhető tudományos eredmények jellemzik, a kutatók összesen 12,9 milliárd forinthoz juthatnak hozzá” – fejtette ki Schanda Tamás.

A részletekről szólva, az egyéni kutatóknak, kutatócsoportoknak szóló OTKA-pályázat öt alprogramja az előző évek kategóriáit követi.

  • A tudományos fokozatukat 5 éven belül megszerzett fiatalokat tudományos karrierjük korai szakaszában a Posztdoktori kiválósági program támogatja.
  • A Fiatal kutatói kiválósági program már a saját, önálló kutatási téma elindításához és az önálló kutatócsoport létrehozásához ad segítséget.
  • A tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok a több mint 30 éves múltra visszatekintő Kutatói témapályázat mintájára indított alprogramban igényelhetnek támogatást.
  • Két további alprogram keretében ismét lehetőség nyílik a magyar-osztrák és magyar-szlovén kutatói együttműködésben megvalósított projektek támogatására is.
  • Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese a közleményben kiemelte:

    a korábbiakhoz képest idén még rugalmasabb a támogatások felhasználása és a költségelszámolás, tovább csökkennek az adminisztratív terhek.

    Az újítások elsődleges célja, hogy a támogatott projektek kedvezményezettjei a lehető leghatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat az eredmények eléréséhez.

    A közfinanszírozású projektekben kiemelt követelmény a színvonalas publikálás, hogy a kutatási eredmények a nemzetközi tudományos közösség és a széles nyilvánosság számára is láthatóvá váljanak. A nyertes kutatóknak feladata, hogy publikációikat a nyílt hozzáférés (Open Access) jegyében térítésmentesen elérhetővé tegyék, ennek költségei az eddigieknél jóval kedvezőbben számolhatók el – olvasható a közleményben.

    Magyarország tudományos teljesítményéhez jelentősen hozzájárul a kiszámítható kutatásfinanszírozás, az egyéni és az intézményi kutatási kiválóság támogatása.

    Az előző OTKA-felhívásra közel 1400 pályázat érkezett, közülük 340 nyertes projekt indulhatott el 2020-ban összesen 11,5 milliárd forint támogatással. A pályázók száma évről-évre dinamikusan nő, így az idei kiírásra is nagy érdeklődés várható az ITM szerint.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!